Bili smo na Pečenjijadi u Stopanji, selo sa najviše pečenjara u Srbiji: Pravi raj za ljubitelje prasećeg mesa

B. P.
B. P.  
  • 0

Jesen je idealno vreme za manifestacije, a proteklog vikenda mesto Stopanja kraj Trstenika pretvorilo se u pravu gastronomsku oazu. Ovo malo mesto, koje se nalazi na putu između Trstenika i Kruševca, bilo je domaćin tradicionalne Pečenjijade - manifestacije koja je privukla mnogobrojne ljubitelje prasećeg pečenja, dok je ceo kraj mirisao na sočno meso sa ražnja.

Duž puta nižu se brojne pečenjare prepune gostiju, željnih da probaju specijalitet ovog kraja. Praseće pečenje u Stopanji jede se podjednako u kafanama i na ulici, a cena mu je vrlo simbolična - 2.000 dinara za kilogram, što je jedan od razloga zašto ga posetioci toliko vole.

Zanimljivo je da se Stopanja smatra mestom sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, zbog čega je mnogi nazivaju "prestonicom pečenja".

Osim vrhunskih zalogaja, posetioci su mogli da uživaju i u živoj muzici, bogatom kulturno-zabavnom programu, kao i u gostoljubivoj atmosferi kakvu može da pruži samo srpska varoš s dugom tradicijom.

Za Stopanju i njene pečenjare vezuju se brojne legende i autentične priče: deca u školi jedu sendviče s prasetinom, a miris mesa i aleje kafana probude čula i onima koji su samo u prolazu.

Pečenjijada u Stopanji je više od festivala hrane - ona je spoj tradicije, zabave i lokalnog duha. Pravi dokaz da "pečenje spaja ljude".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad na ražnju zamiriše "kraljica životinja": U Vladimircima 150 ekipa se takmičilo u pečenju prasića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja