• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najgušće naseljeno ostrvo ujedno je i površinski najveće na Mediteranu: Idealna destinacija tokom cele godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je veći deo teritorije Sicilije okružen Sredozemnim morem, istočne obale ovog italijanskog ostrva zapljuskuje i Jonsko more

  • 0
Idilična Sicilija Foto: Pixabay

Ne samo da je najveće ostrvo po površini u Sredozemnom moru, Sicilija je takođe poznata i kao područje koje je najgušće naseljeno.

Iako je veći deo teritorije Sicilije okružen Sredozemnim morem, istočne obale ovog italijanskog ostrva zapljuskuje i Jonsko more.

Od kopnenog dela Italije deli je Mesinski moreuz, dok je Sicilijanskim prolazom odvojena od tla afričkog kontinenta, navodi „Vikipedija“.

Taormina, Sicilija Foto: Pixabay/user32212

Mediteranska klima vlada na ostrvu, što ga čini idealnom destinacijom u većem periodu godine. Proleća i jeseni su prijatni, dok su leta uglavnom praćena visokim temperaturama, ali su zime u većem delu Sicilije mahom blage.

Živahni Palermo

Kao i svaki lučki grad, tako je i Palermo užurban, ali i ne naročito čist.

Palermo, Sicilija, Italija Foto: Pixabay/nataliaaggiato

Pored toga što je centralni deo glavnog grada ostrva dostupan pešice, pažnju posetilaca posebno privlači katedrala. Njome dominira arapsko-normanski arhitektonski stil, po čemu je posebno neobična. Danas je katedrala u Palermu deo UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine, navodi „Italyheaven“. Posebno je atraktivna poseta riznici i kripti katedrale, ali i kraljevskoj grobnici. A posetioci se uz plaćenu ulaznicu mogu popeti i na vrh katedrale, sa koga se pruža fantastičan pogled na glavni grad Sicilije.

Izuzev znamenitih sakralnih objekata i palata, u Palermu se nalaze i zanimljivi muzeji, među kojima se posebno ističe Regionalni arheološki muzej.

Plaže na Siciliji

Uređene i divlje plaže, ali i nestvarno lepe uvale, krase obalu Sicilije. Brojne plaže na ovom italijanskom ostrvu nosioci su Plave zastave, koja je garant kvaliteta vode, ali i sadržaja dostupnih na plaži, ističe „Visitsicily“. Neke od njih su poznate po pesku zlatne boje, kojim su prekrivene, dok ima i onih koje prekriva, mahom sitniji šljunak.

Pantelerija, Regija Sicilija, Italija, Geografija Venerino ogledalo (ital. Specchio di Venere), prirodno je jezero duboko 12 metara, obrazovano u ugašenom vulkanskom krateru na italijanskom ostrvu Pantelerija, nedaleko od obale Severne Afrike. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / mauro

U Mesini je čak šest plaža ovenčano Plavom zastavom, dok ih ima i u provincijama Raguza i Agrigento.

Na mnogim plažama Sicilije nema naročite gužve, bez obzira da li su one organizovane ili ne, a sama činjenica da postoji mnoštvo plaža na ostrvu, uliva sigurnost da će svaki posetilac uspeti da pronađe onu koja će biti baš po njegovoj meri.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja