• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedaleko od centra Beograda nalazi se prava pravcata zelena oaza

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najtaraktivnih delova bašte je i Japanski vrt, u kome se mogu videti biljke koje uspevaju u toj zemlji

  • 4
Botanička bašta, Jevremovac Foto: Nikola Tomić

Mada je vrlo atraktivna, posebno za ljubitelje prirode koji posećuju glavni grad Srbije, Botanička bašta „Jevremovac“ često je zapostavljena.

Zelena oaza mogla bi da bude svrstana u red zanimljivijih lokaliteta u Beogradu za posete, naročito u letnjem periodu.

Razlog za ovakav naziv beogradske botaničke bašte vezan je za Jevrema Obrenovića, čije je imanje nasledio srpski kralj Milan, a na kome se i nalazi danas deo botaničke bašte, navodi „Tob.rs“.

Gradnja bašte počela je krajem 19. veka, a danas se u njoj može videti više od 250 biljnih vrsta, kako onih koje uspevaju u Srbiji, tako i onih koje obitavaju na evropskom tlu. U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ možete videti i egzotične vrste biljaka.

Jedan od najtaraktivnijih delova bašte je i Japanski vrt, u kome se mogu videti biljke koje uspevaju u toj zemlji.

Staklena bašta

Izgrađena u viktorijanskom stilu, staklena bašta posebno privlači pažnju posetilaca. Upravo se staklenik nalazi na zemljištu koje je srpski kralj poklonio državi.

Botanička bašta Jevremovac Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Prostire se na površini od oko 550 kvadratnih metara, a u stakleniku se može videti čak oko hiljadu biljnih vrsta, navedeno je na zvaničnom sajtu Botaničke bašte „Jevremovac“.

Botanička bašta Jevremovac Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Staklena bašta u kojoj se mogu videti biljne vrste iz gotovo čitavog sveta, rekonstruisana je 2014. godine i na taj način je zaštićena od propadanja, kome je u prethodnom periodu bila izložena.

Atrakcija botaničke bašte

Iako je bašta sama po sebi zanimljiva za posetu, jedan njen deo naročito privlači pažnju. Uređen u tradicionalnom stilu vrtova Zemlje izlazećeg sunca, Japanski vrt važi za jednu od atrakcija Botaničke bašte „Jevremovac“.

Botanička bašta, Jevremovac Foto: Nikola Tomić

Kombinacijom tri elementa - biljaka, vode i kamena, postignut je gotovo savršeni sklad. Posetioci ovog dela beogradske botaničke bašte mogu izbliza da uživaju u pogledu na jedinstvenost i harmoniju prirode, istaknuto je na zvaničnom sajtu bašte.

Cena pojedinačne ulaznice za odrasle iznosi 300 dinara. Deca uzrasta od sedam do 17 godina koja posećuju Botaničku baštu „Jevremovac“ plaćaju ulaznicu upola manje, odnosno 150 dinara, koliko košta i ulaznica za studente koji ne studiraju na Univerzitetu u Beogradu.

Besplatan je ulaz u beogradsku botaničku baštu kako za mališane uzrasta do sedam godina i studente Beogradskog univerziteta, tako isto i za trudnice i za osobe sa posebnim potrebama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Krug dvojke

    7. avgust 2023. | 18:52

    Nije lose,samo izbegavati po vrucini.Parking je podzemna garaza u zgradi pored baste i kosta 50din/h.

    Podelite komentar

  • luka

    7. avgust 2023. | 21:02

    Nije to vise nikakva '' oaza'' danas ljudi koji je vode oraganizuju koncerte svaki dan i prave ogromnu buku a zakonom je zabranjena buka u botanickoj basti.. Posetioci koncerata smeju da puse u basti, gaze travu povracaju ali vas ce da izabce ako zapalite cigaru.. Pisite malo o tome.. Mi u komsiluku ne mozemo da zivimo..

    Podelite komentar

  • Sumska Open

    7. avgust 2023. | 18:55

    Ovde ce Dodik ziveti kad pobegne iz Sumske.

    Podelite komentar