• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa jedan je od najposećenijih u Italiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gaj Julije Cezar osnovao je Florentinu, na mestu današnje Firence. Bio je to grad na reci Arno, koji je imao izuzetno veliki strateški značaj

  • 0
gradovi sveta Foto: Pixabay/Firenca

Sa razlogom je glavni grad regije Toskana jedan od najposećenijih u celoj Italiji. Firencu godišnje posete milioni turista iz celog sveta, koji uživaju u njenom bogatim istorijskom i kulturnom nasleđu.

Gaj Julije Cezar osnovao je Florentinu, na mestu današnje Firence. Bio je to grad na reci Arno, koji je imao izuzetno veliki strateški značaj.

Kako je vreme odmicalo, tako je i Firenca napredovala. Posebno u tokom trovekovne vladavine porodice Mediči, kada je postala ne samo intelektualno, nego i kulturno središte Evrope, navodi „Florencetips“.

Najpoznatije atrakcije Firence

Gde god se nađete u gradu na reci Arno, sigurno ćete imati prilike da vidite neku od atrakcija.

Firenca, Italija Foto: Pixabay/spalla67

Jedna od najpoznatijih građevina Firence, sasvim sigurno je Duomo, koja je ujedno i jedan od simbola grada. Sa 115 metara visokom kupolom katedrala Santa Maria del Fiore dominira Firencom.

Ništa manje ne privlače pažnju ni palate, među kojima se posebno ističe Palazzo Vecchio, u kojoj je vekovima bilo sedište Vlade. Danas se u njoj nalazi muzej, a posebno je atraktivna poseta tornju ove palate, sa koga se pruža nestvaran pogled na Firencu.

Ne treba zaboraviti ni nekadašnju rezidenciju porodice Mediči, ali ni palatu Pitti, koja je naročito atraktivna zbog lepo uređenih vrtova.

Muzeji Firence

U gradu koji ima tako bogato i istorijsko, ali i kulturno nasleđe, muzeji predstavljaju izuzetno značajne atrakcije.

Firenca, Italija Foto: Pixabay/sopwithxiii1918

Sasvim sigurno je Galleria degli Uffici najpoznatiji muzej ovog italijanskog grada. Izuzev „Rođenja Venere“, čiji je autor čuveni Botičeli, ovde se, pored ostalog mogu videti i vrlo značajni predmeti koji su pripadali članovima porodice Mediči.

Vrlo zanimljivu kolekciju posetioci mogu videti i u Palazzo Pitti, dok su vrtovi Boboli, koji se oko nje nalaze, svojevrstan muzej na otvorenom, koji opčinjava posetioce. Izuzev po lepom uređenju, ovi vrtovi poznati su i po brojnim skulpturama, koje se u njima nalaze. A da sve bude još zanimljivije do njih se stiže prelaskom reke Arno preko mosta, Ponte Vecchio koji je još jedna od znamenitosti Firence.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Fotkanje pored Krivog tornja u Pizi više nikad nećete gledati isto

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja