• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovih 7 mesta su najviše temperature na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge zemlje širom sveta suočavaju se sa ekstremnim klimatskim uslovima. Među poslednjima i Japan, u kome je i zvanično izdato upozorenje o ekstremno visokim temperaturama

  • 0
Dolina smrti Kalifornija vrućina visoke temperature toplotni talas Foto: Tanjug/AP

Usled klimatskih promena mnogi delovi sveta suočavaju se sa značajnim promenama, koje su na određenim lokacijama i ekstremne.

Kako navode podaci Nacionalnog centra za predviđanje životne sredine SAD-a, 3. jula je 17,01 stepen Celzijusove skale iznosila prosečna temperatura na svetskom nivou. A ta brojka je svakako viša od prethodnog rekorda od 16,92 stepena, koliko je zabeleženo avgusta 2016. godine, ističe „Thenationalnews“.

Mnoge zemlje širom sveta suočavaju se sa ekstremnim klimatskim uslovima. Među poslednjima i Japan, u kome je i zvanično izdato upozorenje o ekstremno visokim temperaturama.

Ipak, na nekim mestima su te ekstremne vrednosti temperatura mnogo izraženije i mahom konstantne.

1. Dolina smrti (en. Death Valley), USA

Još u prvim decenijama prošlog veka je u kalifornijskoj Dolini smrti zabeleženo ekstremnih 56,7 stepeni, mada postoje naučnici koji te podatke donekle osporavaju, te dovode u pitanje njihovu pouzdanost. Ipak, nedavno je zabeležena temperatura od čak 53,3 stepena, što je sasvim jasan znak da je u pitanju jedno od najtoplijih mesta na našoj planeti.

2. Kebili, Tunis

U južnom delu Tunisa, ovaj grad je 1931. godine zabeležio 55 stepeni, što se smatra najvišom zabeleženom temperaturom na afričkom kontinentu.

Tunis, leto 2023 Foto: Ivana Nikolić

3. Mitribah, Kuvajt

Zvanično je 2016. godine ovaj kuvajtski grad zabeležio temperaturni rekord od čak 54 stepena Celzijusa. Početkom jula ove godine nije primećena neka naročita razlika, budući da je bilo 53 stepena.

4. Turbat, Pakistan

U gradu Turbat je 2017. godine registrovano 53,7 stepeni, mada u Pakistanu postoje i područja sa ekstremno niskim temperaturama, pa se smatra da zemlja beleži najviši raspon temperatura u čitavom svetu.

Ethiopia, Etiopija, suša, glad, suva zemlja, neplodna Foto: Shutterstock

5. Dallol, Etiopija

Budući da je ovaj grad u severnom delu zemlje okružen i izvorima vrele vode i jezerima, to je u njemu gotovo konstantna temperatura 34 stepena. Samim tim se smatra i izuzetno toplim mestom, budući da su u pitanju neke od najviših konstantnih prosečnih temperatura za jedno naseljeno mesto.

6. Azizija, Libija

U ne tako davnoj prošlosti je ovaj omanji libijski grad bio smatran najtoplijim na svetu, budući da je u njemu 1922. godine zabeležena temperatura od čak 58 stepeni Celzijusove skale. I mada pojedini stručnjaci danas smatraju te podatke spornim, letnje temperature u ovom libijskom gradu su gotovo uvek više od 48 stepeni.

7. Wadi Halfa, Sudan

Generalno, severni deo zemlje je poznat po ekstremno visokim temperaturama, posebno tokom juna meseca. Čak je 53 stepena Celzijusa iznosila najviša temperatura i gradu Vadi Halfa, koji se nalazi u blizini reke Nil.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta obavezno morate da obiđete u Tunisu: Ovako izgleda jedan dan u Sahari

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja