• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki koralni greben u Australiji više nije u opasnosti, barem za sada

Vreme čitanja: oko 1 min.

U želji da maksimalno zaštiti ovu prirodnu atrakciju, Vlada Australije donela je odluku da uloži 1,2 milijarde australijskih dolara

  • 0
Veliki koralni greben, Australija Foto: Pixabay/steinchen

Okarakterisan kao jedna od najposećenijih destinacija u Australiji, Veliki koralni greben je bio deo UNESCO liste destinacija koje su u opasnosti.

Sada međutim, zahvaljujući najpre naporima nadležnih, on nije više deo te liste. Ali to nije konačno.

Podsećanja radi, ne samo da je najznačajnija turistička atrakcija Australije, već je Veliki koralni greben najveći takve vrste na čitavoj zemlji, dok je ujedno i jedno od najpoznatijih čuda prirode. Više od 2.900 pojedinačnih grebena i devet stotina ostrva čine ovo čudo prirode, jedinstvenim.

Ipak, najpre usled zagađenja, našao se u opasnosti. A tome je doprinelo i oštećenje korala, ali i zagrevanje okeana koji ga okružuje. I baš zato i jeste Veliki koralni greben bio uvršten na listu ugroženih mesta na planeti Zemlji.

Veliki koralni greben, Australija Foto: Pixabay/csharker

Na svu sreću, nadležni su to shvatili ozbiljno i več duže vreme pokušavali da učine nešto po tom pitanju.

- Nacrt odluke navodi “značajan napredak” koji je postignut u pogledu klimatskih promena, kvaliteta vode i održivog ribolova - sve to postavlja greben na jači i održiviji put - izjavio je tim povodom Entoni Albanez, premijer Australije, prenosi “Timesofindia”, dodajući da UNESCO nije greben trajno uklonio sa liste ugroženih područja, te da je potrebno još truda i rada da bi se to dogodilo.

Izveštaji pokazuju i da su prilivi od ove atrakcije značajni. Gotovo šest milijardi američkih dolara privredi donosi Veliki koralni greben, istovremeno obezbeđujući 64.000 radnih mesta.

U želji da maksimalno zaštiti ovu prirodnu atrakciju, Vlada Australije donela je odluku da uloži 1,2 milijarde australijskih dolara.

Prema planu, do februara naredne godine bi australijska vlada trebalo da Ujedinjenim Nacijama dostavi izveštaj o napretku postupka zaštite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vole ljude, a kada se rode teški su 12g, njihov rep može izdržati težinu do 90 kg: Pogodite ko su?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja