• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na kojim lokacijama je ipak dozvoljeno "divlje kampovanje"?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svakako bi valjalo imati na umu da je u većem delu Starog kontinenta divlje kampovanje zvanično zabranjeno, pa se treba podrobno informisati o eventualnim lokacijama, na kojima je takva vrsta kampovanja ipak dozvoljena

  • 0
vreće za spavanje, planinarenje, kampovanje Foto: Pixabay/Maria1968

Nakon žalbe lokalnih stanovnika zabrana takozvanog divljeg kampovanja na području nacionalnog parka Dartmor u Engleskoj je ukinuta.

Upravo je to bila poslednja lokacija u Velikoj Britaniji na kojoj je dozvoljena takva vrsta kampovanja. Ipak, u januaru ove godine je sud doneo presudu u korist vlasnika zemljišta. Tom prilikom su ljubitelji divljeg kampovanja okarakterisali čitavu situaciju kao „tragičnu“ i pominjali obećanja da će nastojati da je ospore.

- Mi ćemo pokrenuti žestoku kampanju u borbi za naše pravo da spavamo pod zvezdama - naveo je tada na "Tviteru" portparol aktivista kampanje "Pravo na lutanje", prenosi „Euronews.com“.

Rečeno - učinjeno. Meštani i aktivisti su uložili napore da ospore tu odluku i konačno su 31. jula izvojevali pobedu. Tada je Apelacioni sud doneo odluku da je kampovanje u divljini zapravo svojevrsna rekreacija na otvorenom prostoru i poništio spornu odluku, tako da je divlje kampovanje dozvoljeno na području tog britanskog nacionalnog parka.

kampovanje foto-ilustracija: pixabay.com

Šta je divlje kampovanje?

Najjednostavnije bi bilo reći da je u pitanju kampovanje bez važećih dozvola i to na lokacijama, koje nisu tome namenjene.

Kampovanje, deca Shutterstock

Kampanja "Pravo na lutanje" iznosi procenu da je na području Britanije čak oko 92 procenta zemljišta zabranjeno za kampovanje. Pomenuti nacionalni park ujedno je bio i poslednje mesto na kome je takva jedna aktivnost dozvoljena.

Lokacije za divlje kampere u Evropi

Svakako bi valjalo imati na umu da je u većem delu Starog kontinenta divlje kampovanje zvanično zabranjeno, pa se treba podrobno informisati o eventualnim lokacijama na kojima je takva vrsta kampovanja ipak dozvoljena.

Kampovanje, šator Foto: Pixabay

Primera radi, u mnogim nordijskim zemljama je divlje kampovanje dozvoljeno. Čak postoje i zakonski okviri koji se tumače kao podsticaj takvoj vrsti kampovanja. U Švedskoj je okarakterisano kao „pravo svakog čoveka“, slično kao i u Norveškoj. U Švedskoj je dozvoljeno dva dana divljeg kampovanja bez dozvole, s tim što postoji zabrana korišćenja kampera, a u Norveškoj je neophodno pribavljanje dozvole vlasnika konkretnog zemljišta ukoliko kamperi imaju više od dva šatora.

Slična je situacija i u Škotskoj, gde je većina prostora otvorena i za takvu aktivnost. Sa druge strane, zakoni su slični u Litvaniji, Letoniji i Estoniji, te predviđaju mogućnost divljeg kampovanja širom zemlje. Uz izuzetak područja nacionalnih parkova i plaža. Ukoliko se, pak neko odluči za kampovanje na privatnom posedu, za to je neophodno i da pribavi dozvolu vlasnika.

kampovanje Foto-ilustracija: Pixabay

Na određenim lokacijama u Francuskoj je takođe dozvoljeno divlje kampovanje, ali ne i na plažama i u nacionalnim parkovima, te oko istorijskih znamenistoti. U Španiji je situacija nešto drugačija, jer su zakoni o divljem kampovanju lokalnog karaktera, mada je zabranjeno kampovati na privatnim posedima i na područjima nacionalnih parkova te evropske zemlje.

Što se Poljske tiče, divlje kampovanje je uglavnom zabranjeno u većem delu zemlje, mada od 2021. godine postoji 425 šumskih područja koja su zvanično legalizovana za kampovanje od strane šumarske službe zemlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nemate gde da spavate? Popnite se na odžak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja