• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li toplotni talasi menjaju planove za odmor?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema podacima kojima raspolaže Svetska turistička organizacija, Evropa je i dalje najposećenija kao region u celom svetu. Čak 41 odsto globalnog prihoda od turizma tokom 2020. godne ostvaren je na tlu Starog kontinenta, dok je zabeleženo 51 odsto svih međunarodnih dolazaka, što je oko 580 miliona turista

  • 0
grčka Foto: Shutterstock

U eri klimatskih promena, kojima svedočimo, postavlja se pitanje da i će i turistička industrija imati posledice? Hoće li doći do promena u odabiru destinacija?

Tokom šumskih požara koji su u julu pogodili grčko ostrvo Rodos, zabeleženo je na hiljade otkazanih rezervacija. Iako je manje požara na ostrvu Sicilija, te nisu ugrozili turiste, usled straha od potencijalnih požara usledio je i manji broj rezervacija.

Ne treba zaboraviti da su među brojnim članicama Evropske unije upravo Italija i Grčka zemlje u kojima turizam uzima značajan udeo u privredi.

Promene, a ne smanjenje broja posetilaca

Kako je za “Euronews.com” istakao predsednik francuskog udruženja turističkih agencija “Enterprises de Voyage”, Žan-Pjer Mas, neće biti dramatičnog pada broja turista. Umesto toga, doći će do postepenih promena.

Grčka zastava more obala Santorini Foto: Shutterstock

Takođe je napomenuo da će francuski turisti, u tom smislu, pokušati da pronađu manje tople destinacije, tako da bi trebalo više da putuju prema severu, a manje prema jugu. Verovatno će, bežeći od vrućina u Francuskoj, više posećivati severni deo Starog kontinenta, te tražiti destinacije koje nisu naročito vrele tokom leta.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/stephencphotog

Primera radi, Mauricijus, na kome je tokom jula i avgusta zima, posebno privlači pažnju francuskih turista, pa se nalazi na devetom mestu među najpoželjnijim destinacijama za turiste iz te zemlje.

- Ali to ne znači da će turizam propasti u zemljama poput Grčke, Španije i Italije. Sezona neće biti ograničena na juli i avgust. Proširiće se na proleće i jesen - zaključio je Mas.

Koloseum, Colosseo Foto: Marko Jovanović

Prema podacima kojima raspolaže Svetska turistička organizacija, Evropa je i dalje najposećenija kao region u celom svetu. Čak 41 odsto globalnog prihoda od turizma tokom 2020. godne ostvaren je na tlu Starog kontinenta, dok je zabeleženo 51 odsto svih međunarodnih dolazaka, što je oko 580 miliona turista.

Promena fokusa

Iako je prilično sporo, primetno da se fokus turista menja, istakao je Mas, napominjući da francuski turisti ove godine biraju najpre Grčku, zatim Španiju i Tunis, kao i Antile.

Madrid, Španija Foto: Pixabay/naknaknak

- Da, došlo je do povećanja broja posetilaca u Skandinaviji, na primer, i povećao se broj poseta severnom delu francuske ili Alzasu. Ali ipak se ne može reći da je došlo do povratka sa juga na sever.

Naglasio je da će taj proces biti postepen, te da bi turistički radnici u Španiji, Grčkoj i Tunisu svakako trebalo da budu spremni na to da će broj poseta tokom jula i avgusta biti manji, te da se očekuje da u budućnosti bude veći tokom juna i septembra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grci okupirali plaže, ljudi se zabavljaju kao da je jek sezone i da korona nije prisutna

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja