• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada su od nje ljudi zazirali, a danas je jedna od atrakcija tog dela Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je danas vodenica Save Savanovića jedna od turističkih atrakcija tog kraja Srbije, nije baš uvek bilo tako

  • 1
Vodenica Save Savanovića, Trojanov Grad Foto: Shutterstock, Wikimedia/ Chelik

Ako ste rasli 90-ih godina prošloga veka, prilično je izvesno da su vam u sećanju ostale scene čuvenog srpskog horor filma „Leptirica“. Ali ono što mnogi nisu znali jeste da je pripovetka Milovana Glišića, "Posle devedeset godina" poslužila kao osnov za taj film, koji je u mnogima budio jezu.

Poznati srpski pisac je ideju za tu pripovetku pronašao u lokalnoj legendi sela Zarožje, koje se nalazi u zapadnom delu naše zemlje.

Glavni lik jeste niko drugi do čuveni srpski vampir po imenu Sava Savanović.

Legenda o ukletoj vodenici

Iako je danas vodenica Save Savanovića jedna od turističkih atrakcija tog kraja Srbije, nije baš uvek bilo tako. Zapravo su se mnogi plašili i da prođu pored nje, a kamoli da je posete.

Vodenica Sava Savanovic Foto: Rina.rs

Sava je, prema legendi, bio trgovac stokom. Budući da je bio imućan, mislio je da je sasvim dovoljno da se zaljubi, zaprosi devojku i da je oženi. Ali sudbina se poigrala sa njim i devojka nije želela da se uda za Savu. Zato donosi strašnu odluku i ubija devojku, kako navodi „Explore-Serbia“.

Nedugo nakon toga seljani su saznali šta je ovaj besni i povređeni mladić uradio, zbog čega su organizovali osvetu za njegovo učinjeno zlo. Nakon batina koje je dobio, Sava je Sava je preminuo. Revoltirani njegovim činom, meštani su ga sahranili daleko od seoskog groblja.

Vodenica Save Savanovića Foto: Shutterstock

Od tada se dešavaju neverovatne stvari i počinje verovanje da je Sava postao vampir. Ko god bi došao na vodenicu da samelje žito, navodi legenda, bio je udavljen, a onda bi mu vampir Sava Savanović popio i krv.

Nemajući kuda, meštani su pronašli njegov grob i otkopali ga. Ranije pripremljeni glogov kolac, kao jedino sredstvo zaštite protiv vampira, završio je u pokojnikovom srcu.

Iako bi to, prema narodnom predanju trebalo da bude sasvim dovoljno da se vampir vrati tamo gde pripada, u Savinom slučaju je bilo drugačije. U trenutku kada je njegovo srce probodeno, iskrala se samo jedna leptirica iz njegovog kovčega, koja je nastavila Savinu surovu misiju.

Tako barem navodi lokalna legenda, pa ne čudi što su i meštani tog kraja i svi koji su dolazili u posetu uglavnom zazirali da uđu u vodenicu ili čak prođu pored nje, posebno po mraku.

Sava savanović vodenica Foto: Telegraf.rs

Vodenica Save Savanovića danas

Svako vreme nosi svoje, pa je tako danas vodenica srpskog vampira postala jedna od turističkih atrakcija u tom delu Srbije.

Kako je krajem 2018. godine objavio „Agroklub“, Miodrag Vujetić, poznat pod nadimkom Mijo, koji je vlasnik kafane u blizini vodenice, uzeo je na sebe da Savinu vodenicu obnovi.

Sve do tog trenutka, vodenica je propadala, a budući da su se u Zarožju i okolini dogodili neki smrtni slučajevi, to su meštani upravo u njima i videli Savinu osvetu zbog propadanja vodenice. Zato su smatrali da je njena obnova jedini način da odobrovolje ovog srpskog vampira, za koga se smatra da se poslednji put "pojavio" pre oko pet decenija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Udruženje Panonke iz Pančeva kroz radionice rukotvorina čuva tradiciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Rade

    20. avgust 2023. | 07:38

    Pa znate i dans ima glipih i nepismeni pa veruju u svasta

    Podelite komentar