• 5

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posetili smo staru pivaru u Zrenjaninu, u kojoj kao da je vreme stalo: Mesto sa tragom Laze Dunđerskog

Vreme čitanja: oko 3 min.

Banatski grad je poznat po ovom napitku od hmelja

  • 5

Grad Zrenjanin je poznat po Danima piva koji su se ove godine održali 38. put u ovom banatskom gradu. A da li ste znali da je upravo nekadašnji Bečkerek imao drugu najstariji pivaru u Banatu, odmah posle Temišvara?

Vojislav Cvejić, ispred Turističke organizacije Zrenjanina, sproveo nas je kroz ovu postavku koja se nalazi nadomak Begeja.

- Pivaru je osnovao davne 1745. godine Nemac Sebastijan Krajcarzen. U međuvremenu je bilo dosta zakupaca da bi je 1891. godine kupio Laza Dunđerski koji je u to vreme bio najbogatiji Srbin u Austrougarskoj monarhiji - započinje za Ona.rs priču naš sagovornik.

Kada ju je preuzeo u svoje ruke, Dunđerski ništa nije prepuštao slučaju.

- Interesantno je da je on doveo projektante iz Praga koji su radili na nadograđenim objektima po njihovim projektima i uveo je tehnologiju po izradi Plzenskog piva. Prvi tehnolozi su Česi, Nemci i naši ljudi. Koliko je nama pivo važno i pokazatelj da smo grad piva, tokom 80-tih smo odlučili da organizujemo manifestaciju Dana piva.

Mali broj posetilaca zna da se Zrenjanin diči bogatom istorijom, pa i ne čudi što nekolicina zna za ovaj prostor.

Cela ova koncepcija u kojoj se vide i stare mašine omogućena je uz pomoć Muzeja nauke i tehnike iz Beograda i ovaj prostor se otvara po pozivu.

Ono čime će posetioci sigurno biti očarani jeste enterijer ove varione, prostora koji je služio za proizvodnju piva.

38. Dani Piva, Zrenjanin Foto: Nikola Anđić

- Kamen koji ovde vidite, u osam raznih boja, dovezen je iz Brača, hrvatskog ostrva kao i iz Slovenije.

Takođe, doneseno je i specijalno zatamljeno staklo iz Italije kako ne bi ometali ljude koji ovde rade. Kada je reč o opremi, to je radila jedna od najpoznatijih firmi u izradi pivarskih alata je Ziman iz Nemačke. Naravno, pored njih su učestvovale i firme iz Jugoslavije.

Gospodin Cvejić nam je ukratko objasnio i čemu služe kazani, od čega su napravljeni kao i kojim redosledom se pravi pivo, najpoznatije piće od hmelja.

- Bakar je najbolji kada se govori o kazanima u kojima se sprema pivo. U pripremi piva koriste se četiri kazana. Prvi je za ukomljavanje, odnosno ubacivanje sirovina, drugi je za ušećerenje, treći je za kuvanje sladovine, a četvrti koji je na spratu služio je za ceđenje. Zanimljivo je da se ništa nije bacalo. Sav višak, iliti mlata kako ga naši stari zovu, koristili su za ishranu stoke - rekao nam je predstavnik TO Zrenjanina.

One malo starije generacije znaće šta znači naziv "tutgut" koji se takođe ovde proizvodio.

38. Dani Piva, Zrenjanin Foto: Nikola Anđić

- U pitanju je bezalkoholni napitak na bazi piva za koji se smatra da je jako zdrav. Mogli su da ga piju i stari i mladi, i zdravi i bolesni. Moram da se pohvalim da smo mi i Beograd u celoj Jugoslaviji kad niko nije znao kakav je to napitak imali Tutgut po nemačkoj licenci, odnosno Beograd je imao kvas. Osim ovoga, pivara je proizvodila likere, rakije, prirodno alkoholno sirće, špiritus, čist alkohol za dezinfekciju, a imala je i svoj viski - sa ponosom nam je rekao Vojislav Cvejić.

Nas je ovaj prostor podsetio na davna vremena Zrenjanina, a nadamo se da će se jednog dana ponovo stvoriti uslovi i oživeti ova pivara koja je mnogo značila Zrenjanincima.

Ceo intervju možete pogledati u snimku koji se nalazi na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Martina i Martin su popili pivo brzinom munje, za ovoliko vremena vi ne možete ni čašu vode

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Pančevac

    23. avgust 2023. | 19:34

    Pančevačka pivara je osnovana 1722. Pozdrav!

    Podelite komentar

  • Zizi

    23. avgust 2023. | 20:57

    Zrenjanin, najlepsi grad moj

    Podelite komentar

  • Срб

    23. avgust 2023. | 18:41

    Пњтроград

    Podelite komentar