• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se boriti sa vrućinom na popularnim evropskim destinacijama?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, celo područje Starog kontinenta se suočava sa najtoplijom decenijom u istoriji

  • 0
Rim, telo, vrućina Foto: Tanjug/AP

Pojedine popularne letnje destinacije u Evropi ove godine beleže izuzetno visoke temperature. A sa visokim temperaturama, ruku pod ruku, idu i prilično neprijatne situacije.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, celo područje Starog kontinenta se suočava sa najtoplijom decenijom u istoriji, ističe „Euronews.com“.

U junu su italijanske vlasti upozoravale da toplotni talas može imati negativan uticaj na zdravlje ljudi. U Španiji, nakon temperaturnog rekorda zabeleženog u aprilu, živa u termometru se popela na preko 40 stepeni u junu, a isti toplotni talas nije zaobišao ni Portugal.

Evropa vrućina toplotni talas Foto: Tanjug/AP

Kao i svake godine, ni Grčka nije pošteđena. Visoke temperature su dovele i do brojnih požara, o čemu smo imali prilike da čitamo tokom prethodnog perioda.

Kako pobediti nesnosnu vrućinu?

Ne može se reći da postoji univerzalno rešenje za uživanje na tako visokim temperaturama, gde god se nalazili. Ipak, najbitnije je voditi računa o sebi i na vreme se pripremiti.

Italija, toplotni talas Foto: Tanjug / AP

Treba svakako imati na umu da su visoke temperature rizične, bez obzira na zdravstveno stanje. A posebno ukoliko se radi o srčanim i hroničnim bolesniccima, te mališanima.

Poznato je da je znojenje jedan od načina tela da reguliše temperaturu, ali kroz znojenje se izlučuju i tečnosti i soli iz organizma. Takođe, usled visokih temperatura dolazi i do širenja krvnih sudova, što opet izaziva nagli pad krvnog pritiska.

Toplotni udar i sunčanica su očekivani, ukoliko ne vodite računa o sebi.

Italija, toplotni talas Foto: Tanjug / AP

Zato je potrebno na prvom mestu da obezbedite organizmu dovoljno tečnosti, jer je hidriranost ključna u takvim situacijama. Gde god se nalazili, nastojte da uvek uz sebe imate dovoljno vode.

Iako nisu preporučljivi alkoholni napici tokom velikih vrućina, ako baš ne možete da odolite, obratite pažnju na unos vode. U takvim situacijama je neophodno da pijete veću količinu vode, kako biste na taj način sprečili dehidraciju organizma.

Vrućina, leto Foto: Tanjug/AP

Izlaganje suncu nije preporučljivo u periodu od 12 do 5 časova popodne, a na nekim destinacijama čak i pre podneva bi valjalo da izbegavate da budete na suncu.

Takođe je važno i kakvu odeću nosite. Poželjno je da to budu prirodni, prozračni materijali svetlih boja.

I na kraju, osluškujte svoj organizam i nemojte se forsirati, jer ćete tako jedino moći zaista da uživate tokom posete odarbanoj evropskoj destianciji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Situacija i dalje kritično, požari divljaju: Nacionalna garda Havaja helikopterima gasi vatru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja