• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najmanjih država idealna je polazna tačka za upoznavanje lepota Evrope: Šta nudi Luksemburg?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo deset puta manja po površini od susedne Belgije. Luksemburg je ujedno i jedna od najmanjih država na čitavom svetu, ali je ipak vrlo pristupačan za posetu

  • 0
luksemburg Foto: shutterstock

Pored toga što važi za najbogatiju zemlju na teritoriji Evropske Unije, Luksemburg se često karakteriše i kao najbogatija zemlja na celom svetu.

Gotovo deset puta manja po površini od susedne Belgije, Luksemburg je ujedno i jedna od najmanjih država na čitavom svetu, ali je ipak vrlo pristupačan za posetu.

Jedan od razloga za pristupačnost zemlje kao destinacije, leži u činjenici da je javni prevoz u Luksemburgu potpuno besplatan, navodi „Traveloffpath“. Kako je dobro poznato da troškovi prevoza i te kako utiču na potrošnju novca na destinaciji, sasvim je jasno i zbog čega je ova informacija toliko važna.

Grad Luksemburg Foto: Pixabay/waldomiguez

Počev od 2020. godine je u Luksemburgu celokupan sistem javnog prevoza potpuno besplatan za sve, a što osim autobusa i vozova, uključuje i vrlo moderan sistem tramvajskog prevoza. Jedino što morate imati uz sebe da bsite ostvarili ovu beneficiju jeste lični identifikacioni dokument, koji ćete po zahtevu pokazati kontroloru.

Pristupačan smeštaj

Možda to i nije očekivano, budući da se radi o hotelima visoke kategorizacije, koji se nalaze u zemlji, često karakterisanoj kao najbogatija na svetu, ali hoteli u Luksemburgu nude cene koje uopšte nisu tako visoke, kao što bi se očekivalo.

Obećane zemlje za lekare Foto: Pixabay

Kada se cene uporede sa cenama smeštaja u hotelima iste kategorizacije u mnogim evropskim presonicama, sasvim je jasno da su povoljnije. Primera radi tokom avgusta se može naći smeštaj u hotelu sa pet zvezdica u samom centru grada Luskemburga za 249 američkih dolara.

luksemburg Foto: Unsplash

Putnici koji na raspolaganju imaju manje novčanih sredstava, mogu smeštaj pronaći i za oko stotinu evra, takođe u samom centru.

Besplatni muzeji

Mnoge gradske atrakcije posetiocima nude mogućnost da stalne postavke pogeldaju bez plaćanja ulaznice. A oni koji tu opciju ne nude, obično jednom u toku sedmice nude besplatan obilazak u večernjim časovima.

luksemburg Foto: Unsplash

U okolini glavnog grada istoimene države nalazi se i više od čak 70 zamkova i palata, čija se starost procenjuje na više od hiljadu godina. Upravo oni predstavljaju još neke od atrakcija grada, koji je odlično saobraćajno povezan sa većim delom Evrope, što ga čini idealnim za upoznavanje lepota Starog kontinenta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja