• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posetili smo Viteški festival "Despot Stefan Lazarević": Čaroban svet kreacije i poštovanja tradicije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovaj dan, čini se, "vreme se vratilo unazad"

  • 1
Manifestacija Viteški dani Foto: Filip Plavčić

Na samo pet kilometara od Despotovca nalazi se dražesno selo Miliva, čije je najveće blago Milivska klisura - mesto na kom su se ove godine održale moćne borbe vitezova.

Prisustvovali smo svečanom otvaranju 1. Viteškog festivala "Despot Stefan Lazarević" uz nastup kulturno-umetničkog društva "Buk" iz Paraćina.

Naime, iako manifestacija postoji od 2015. godine, ove godine promenjena joj je lokacija, a to nije sprečilo ljubitelje amaneta despota Stefana Lazarevića, pobožne ljude, kao i porodice koje cene tradiciju i održanje starih vrednosti - da prisustvuju nesvakidašnjem događaju.

Rano ujutru uputili smo se ka ovom magičnom mestu i odmah na ulazu primetili žene i muškarce svih uzrasta obučene u tradicionalnu nošnju srednjeg veka, mnoštvo rasprostranjenih šatora sa zastavama i motivima, ali i mnoge radionice koje neguju stare zanate.

Postavljeni štandovi nudili su ručno izrezbarena oružja svih vrsta - mačeve, noževe, sekire, kao i izrezbarene figurice despota Stefana Lazarevića.

Manifestacija Viteški dani Foto: Filip Plavčić


Žene su prodavale slike i ručne radove u vidu pletene garderobe, potom je usledio defile - graciozna, impozantna šetnja svih učesnika koji su podignute glave, u paru, pevali stare srpske pesme.

Upitala sam jednu devojku šta za nju predstavlja nošnja koju je obukla i koliko joj je važno očuvanje tradicije koju ova manifestacija podržava.

- Smatram da je tradicija nešto što je nužno da se očuva i što danas mladi mnogo zanemaruju. Ova nošnja predstavlja kako bi mladi trebalo da se oblače i smatram da je lepo vaspitanje zanemareno, a ova manifestacija promoviše upravo to - odgovorila je.

Nakon defilea dočekao nas je bogat program sastavljen od konjičkih nadmetanja (jahači bez oklopa), turnira u mačevanju, takmičenja u streličarstvu, sokolarskih igara sa pticama, viteškog turnira i masovnih viteških borbi uz učešće konja i oklopnika - o čemu ćete imati prilike da čitate uskoro na našem portalu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo manifestaciju "Vitezovi i legende" u Smederevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Наташа

    27. avgust 2023. | 19:51

    Прелепо.

    Podelite komentar