• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ima samo 11 meseci, a bio je u 23 zemlje: Njegovi roditelji žele da mu ceo život bude avantura

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iz svake zemlje vuku prelepe i dragocene uspomene

  • 2

Ovi roditelji veruju da imaju bebu koja najviše putuje po svetu, zbog činjenice da su svoje 11-mesečno dete već vodili u 23 zemlje.

Atlas Montgomeri je krenuo u svoju evropsku avanturu kada je imao samo šest nedelja u oktobru 2022. zajedno sa svojim roditeljima Beks Luis (29) i Vil Montgomerijem (31). Oni inače žive u Velikoj Britaniji.

Sada, kada on ima 11 meseci, putuje po Evropi u kamperu sa roditeljima dok je majka na porodiljskom odsustvu.

Prva stanica je bio Singapur tri dana pre nego što su poleteli u Veliku Britaniju, gde je Atlas prvi put sreo mamin deo porodice. Dete, koje će krajem avgusta napuniti godinu dana, naučilo je da puzi u Švajcarskoj, u Norveškoj mu je izbio prvi zub, a u Francuskoj je počelo da jede čvrstu hranu.

Porodica je upravo napustila Švedsku i trenutno putuje nazad u Veliku Britaniju kako bi prodala svoj kombi pre nego što odleti do svoje krajnje destinacije, Grčke, sledećeg meseca, piše "Daily Mail".

Kada se početkom novembra završi porodiljsko odsustvo, mama se vraća na posao menadžera maloprodaje.

- Putovala sam na Novi Zeland 2016. godine i počela sam da radim na tome da tamo ostanem. Godinu dana pre nego što sam dobila specijalizaciju, upoznala sam Vila. Odlučili smo da uzmemo štene, ali ja sam ostala trudna, i odatle je krenulo. Nikad mi nije palo na pamet da možeš da putuješ sa bebom. Delovalo je tako nerealno, ali nije tako teško. Bilo je neverovatno - možete videti svaki deo njegovog odrastanja. Sjajno je što možemo da putujemo samo nas troje.

Oba roditelja su naporno radila da uštede kako bi mogli da pruže porodici sva ova putovanja.

Kada se dečak rodio, Vil je uzeo odmor od svog posla menadžera maloprodaje. Otkazali su stan i prodali sve osim pet kutija svojih stvari, koje sada stoje u garaži Vilovih roditelja.

Prva stanica šest nedelja kasnije bio je Singapur kako bi Atlas mogao da provede neko vreme sa svojim ujakom - Vilovim bratom - Frejzerom Montgomerijem (38), koji tamo živi.

Par je zatim otputovao u Česterfild, u Velikoj Britaniji, gde su kupili kombi.

Odatle su otputovali u Francusku, Nemačku, Luksemburg, Belgiju i upravo su završili u Švedskoj da bi se vratili u Veliku Britaniju.

Kao uslov za njihove vize, oni moraju da se vraćaju u Veliku Britaniju na svaka tri meseca - pre nego što odlete da nastave tamo gde su stali.

Ostale zemlje koje su posetili su Italija, San Marino, Švajcarska, Ličenštajn, Slovenija, Hrvatska, Austrija, Češka, Danska i Norveška.

- Do sada se nismo suočili sa većim izazovima. Bilo je nekoliko problema sa Atlasovim vakcinama. Prve vakcine je dobio na Novom Zelandu, a onda smo morali da ga prebacimo u Englesku. Putovanje, generalno, može biti prilično teško. Putovala sam pojedinačno i sada sa porodicom. Sjajno je, ali bilo je drugačije iskustvo. Sada mnogo više razmišljam o bezbednosti. Tempo putovanja je mnogo sporiji nego što bi bio kada sam imala 18 godina - kaže Beks.

Beks je dobila zakonsku porodiljsku naknadu za prvih šest meseci nakon što je dobila Atlasa, koju su uštedeli za gorivo za svoj kombi na putovanjima, ali sada je na neplaćenom odsustvu. Pošto niko od njih ne radi dok putuju, oni se oslanjaju na novac koji su uštedeli pre nego što su krenuli - odlučuju da žive jeftino kako bi povećali svoj budžet.

Na svakoj stanici troše oko tri funte dnevno na hranu - sa izuzetkom odlaska na jedan obrok u restoran na svakoj destinaciji kako bi probali lokalnu kuhinju.

- Držali smo se jednog obroka napolju po destinaciji - osim u Italiji, gde smo pomalo poludeli za svom neverovatnom hranom.

Priznala je da je njena porodica bila veoma skeptična prema putovanju po Evropi sa tek rođenom bebom. Beks je rekao da ih je to nateralo da se preispitaju i da se zapitaju da li su sebični - ali su odlučili da krenu dalje.

- "Ludi" je bila reč koja se često pojavljivala. Imali smo sreće što su nas porodice podržavale, ali su bili skeptični. U poslednje vreme dobijamo mnogo komentara koji govore kako je Atlas srećan što ima ovo iskustvo. To mi dokazuje da uvek treba da radite ono što je najbolje za svoju porodicu – uprkos iskustvima ljudi.

Beks koristi svoju "Instagram" stranicu - @boredbabyabroad - kao dnevnik da pokaže Atlasu kada poraste gde je sve bio.

- Luksemburg je bio iznenađenje jer nam nije bilo suđeno da idemo tamo, ali dok smo se vozili, mislili smo da ćemo stati i tamo smo proveli nedelju dana. Zavoleli smo Italiju zbog njene kulture i čitave istorije, a francuski Alpi su bili neverovatni - poručuje ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Putovanje kroz carstvo ukusa i neponovljivih predela Srbije: "Moja Jela"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mara

    29. avgust 2023. | 18:07

    Ovo je potpuna glupost, bebi treba mir rutina i normalan odmor u ovom periodu. Nista ovo bebi ne znaci jer ovo ne moze pamtit..kao da se nije ni desilo.

    Podelite komentar

  • Kinšasa

    29. avgust 2023. | 20:54

    U V.Britaniji mame na porodiljskom mogu da putuju po celom svetu. A kod nas ni do V.Plane. Eeeee...

    Podelite komentar