• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadaleko poznat kao Crveni grad, Marakeš obiluje atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neretko karakterisan i kao Grad čuda, Marakeš se može pohvaliti obiljem atrakcija, koje je jednostavno nemoguće sve upoznati tokom jedne posete

  • 0
Marakeš, Maroko Foto: Pixabay/sarahloetscher

Jedan od četiri kraljevska grada smešten je u jugozapadnom delu Maroka i nadvisuje ga planina Atlas.

Izuzev kao Crveni grad, Marakeš je poznat i kao Biser juga.

Posebno je zanimljiv podatak, koji navodi „Vikipedija“, a koji je u vezi je sa prevodom naziva grada. Budući da se na berberskom jeziku termin marakeš koristi za označavanje Božje zemlje, smatra se i da naziv Kraljevine Maroko vodi poreklo upravo od naziva ovog grada.

Marakeš, Maroko Foto: Pixabay/dezalb

Osnovan u drugoj polovini 11. veka, Marakeš važi danas za jedan od posećenijih gradova Maroka, budući da ga prosečno oko dva miliona turista posećuje na godišnjem nivou.

Atrakcije Marakeša

Neretko karakterisan i kao Grad čuda, Marakeš se može pohvaliti obiljem atrakcija, koje je jednostavno nemoguće sve upoznati tokom jedne posete.

Marakeš, Maroko Marakeš / pixabay.com

Gradska pijaca - medina važi za samo srce grada. Medina je deo starog gradskog jezgra Marakeša, koje se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a, navodi „Theculturetrip“.

Krivudave uličice i brojne radnje svedoče o bogatoj istoriji ovog marokanskog grada, pa ne čudi što je upravo medina u Marakešu jedna od najposećenijih turističkih atrakcija.

Marakeš, Maroko Foto: Pixabay/david6303

Na samom ulasku u medinu nalazi se prostrani trg Džema el Fna, na kome se može pronaći sve, od igle do lokomotive, što bi se reklo. Posebno je atraktivna poseta trgu u večernjim časovima, kada se može uživati u nastupima lokalnih muzičara i drugih zabavljača.

U neposrednoj blizini trga nalazi se i carstvo začina, ali i sapuna, galanterije i drugih sitnica, kojima su turisti uglavnom oduševljeni.

Marakeš, Maroko Foto: Pixabay/dezalb

Nemojte zaboraviti da je ovo jedna od destinacija na kojoj je cenkanje poželjno.

Neobični muzeji Maroka

Poznati kao rijadi, pojedini muzeji u Marakešu su zapravo tradicionalne kuće, koje danas funkcionišu kao muzeji ili galerije. U nekima od njih se mogu videti radovi lokalnih umetnika, dok ima i onih koji izlažu tapiserije i druga umetnička dela.

Marakeš, Maroko Foto: Pixabay/franky1st

Svakako ne treba propustiti ni posetu Galeriji savremene umetnosti Le 18, te Muzeju fotografije.

Poseta hamamu

Gotovo svakom delu grada postoji džamija, ali i hamam, to ne čudi što se neretko turistima preporučuje da otkriju čari uživanja u javnim hamamima. Mada, istini za volju, postoje i privatni hamami, koji nude mnogo veću dozu intimnosti.

Marakeš, Maroko Foto: Pixabay/gorsche

Kultura posete hamamima u zemlji je na visokom nivou i Marokanci posebnu pažnju obraćaju na tu, za nekoga možda sitnicu, a za njih jednu od životnih navika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moćne borbe mačevima, a tu je i princeza: Posetili smo viteški festival "Despot Stefan Lazarević"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja