• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više stranih turista posećuje ovaj grad u našem komšiluku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako mnogima ova zemlja baš i nije prva misao na odmor, mnogo je razloga zbog kojih bi ipak trebalo posetiti Sarajevo

  • 2
Sarajevo Foto: Shutterstock

Autentičnost, bogata istorija i relativno povoljne cene neki su od razloga zbog kojih sve više turista bira da poseti glavni grad Bosne i Hercegovine.

Iako mnogima ova zemlja baš i nije prva misao na odmor, mnogo je razaloga zbog kojih bi ipak trebalo posetiti Sarajevo.

Kako navodi „Euronews.com“, u novijoj istoriji grad beleži najveći broj poseta, i to kako zbog izuzetno zanimljive i bogate istorije, tako i zbog čuvene Baščaršije i pristupačnih cena.

Vlada Kantona Sarajevo Government building of Canton of Sarajevo Foto: Shutterstock

Neretko se Sarajevo predstavlja kao grad u kome se sreću istočni i zapadni uticaju, budući da se gotovo na svakom koraku može uočiti prisustvo različitih arhitektonskih stilova, ali i uticaja naroda koji su vladali ovim područjem.

Staro jezgro Sarajeva

Nadaleko čuvena Baščaršija, sasvim sigurno je jedan od simbola Sarajeva i ono po čemu se grad izdvaja u odnosu na mnoge druge balkanske gradove.

Sarajevo panorama Baščaršija Foto: Shutterstock

Izgrađena tokom 15. veka od strane turskih osvajača, Baščaršija je bogata istorijskim nasleđem u vidu zanatskih radnjica, ali i mnogih građevina. Ne treba zaboraviti ni da se mnogi poznati sarajevski restorani i drugi ugostiteljski objekti nalaze upravo u starom delu grada.

Na Baščaršiji se nalazi i jedna od najstarijih islamskih bogomolja na području čitavog Balkana. Često nazivana i samo Begova džamija, Gazi Husrev-begova džamija je i najveća građevina na području starog jezgra Sarajeva.

Još sarajevskih atrakcija

Mesto na kome se zbio događaj, koji je iskorišćen za početak Velikog rata, nalazi se u neposrednoj blizini džamije. Upravo je na Latinskom mostu u Sarajevu te 1914. godine Gavrilo Princip ubio prestolonaslednika Ferdinanda. Budući da je u pitanju jedan od najznačajnijih događaja tokom prošlog veka, to ne čudi što je upravo ta lokacija jedna od turistički najposećenijih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sarajevo, sarajevska žičara Foto: Milena Đorđević

Prilikom posete Sarajevu ne treba propustiti ni obilazak planine Trebević, koja nadvisuje grad i sa koje se pruža nestvarno lep pogled prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Vrh planine je udaljen nešto više od 20 kilometara od samog centra grada, ali postoji i mogućnost korišćenja žičare.

Još jedna od atrakcija koja oduševljava mnoge turiste jeste i poseta tornju, koji se nalazi u samom centru grada. Sa 176 metara visine, na koliko se nalazi vrh tornja, takođe se pruža fantastičan pogled na Sarajevo i okolinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sarajevo ispod Trebevića! Ovako glavni grad BiH dočekuje praznike

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Zoki

    9. septembar 2023. | 21:53

    Prijatelji koji su posetili Sarajevo i okolinu su bili jako zadovoljni.

    Podelite komentar

  • Kulbir

    11. septembar 2023. | 11:26

    Ako apsolutno ne moram nilad vise u zivotu. Sram ih bilo...Hvala.

    Podelite komentar