• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održivije putovanje: Italijanska železnica najavila nove rute

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planirano je da italijanski turistički vozovi budu raspoređeni u tri kategorije, koje će se kretati od pristupačnijih opcija, do onih luksuznijih

  • 1
Italija vozovi železnica Foto: Pixabay

Državna železnica Italije najavila je nove rute, koje će putnicima pružiti mogućnost da otkriju neke od skrivenih dragulja zemlje.

U planu je da od 2024. godine italijanska državna železnica, skraćeno FS (it. Ferrovie dello Stato Italiane) pokrene seriju novih ruta kroz zemlju, ne bi li na taj način posetioci bili podstaknuti da upoznaju Italiju na održiji način.

Planirano je da italijanski turistički vozovi budu raspoređeni u tri kategorije, koje će se kretati od pristupačnijih opcija, do onih luksuznijih, prenosi „Euronews.com“.

Kako je istaknuto, osnovni cilj je da se ispune očekivanja turista, budući da se beleži potražnja turističkih putovanja železnicom.

Novi Orijent Ekspres

Čak šest ruta je planirano za novi "Orient Express La Dolce Vita", koje će spajati sever i jug zemlje. Takođe su u planu i stanice u novih hotelima svetski poznatog brenda "Orient Express", i to u Rimu i u Veneciji.

Italija, vozovi, železnica Foto: Pixabay/12019

Starinski vozovi

Novina koja će sigurno oduševiti ljubitelje starina i istorije jesu "Treni storici" ili starinski vozovi, koji će biti usmereni na istorijski značajne tačke u zemlji. Planirane su i vođene ture na odabranim lokacijama, koje će izuzev šetnje i upoznavanja destinacije, uključivati i mogućnost degustacije lokalnih vina.

Mantova, Italija Foto: Pixabay/alex1965

Sezonske rute bi trebalo da povezuju neke od najznačajnijih destinacija u zemlji, kao što su Milano i San Kandida, u blizini granice sa Austrijom, zatim Milano i Livorno, te Đenovu i Ventimilje, nadomak granice sa Francuskom.

U planu je i noćni voz koji će Rim povezivati sa značajnijim destinacijama na jugu Italije.

Đenova, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

Starinski ekspresni vozovi bi trebalo da budu prilagođeni savremenim turistima, uz dodatne usluge u vagon restoranima, kupeima i mogućnost prevoza bicikala i ski opreme.

Pristupačnije opcije

Sporiji regualrni vozovi, "Omnibus Regional"i bi trebalo da saobraćaju vikendom i da nude putnicima mogućnost da bolje upoznaju određene delove Italije po pristupačnijim cenama. Planirano je da to budu neka od skrivenijih italijanskih sela, koja su poznata kako po bogatoj istoriji, tako i po autentičnoj gastronomskoj ponudi.

italijansko selo Foto: Pixabay/ Selo u Italiji/Ilustracija

Posebno treba istaći najavu FS-a da će određeni procenat zarađenog novca biti uložen u konkretne destinacije, što bi trebalo da im pruži značajan podsticaj u ekonomskom smislu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Cucko

    8. septembar 2023. | 22:46

    Odrzivije putovanje. Odrziji voz?Sta to znaci? Saobracajni inzenjer sam 40 godina vec

    Podelite komentar