• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Omanji potok u blizini ove svetinje na Kosmaju zaslužan je i za njen naziv

Vreme čitanja: oko 2 min.

Isto tako postoji pretpostavka da je svetinja na tom mestu izgrađena još u doba vladavine kralja Dragutina, a da je despot Stefan preduzeo sve kako bi je obnovio i pretvorio u svoju zadužbinu

  • 0
Manastir Tresije, Sopot, Kosmaj Foto: Shutterstock

Podno planine Kosmaj, u blizini Sopota, nalazi se jedan od srpskih srednjevekovnih manastira, za koji se veruje da ga je izgradio srpski despot Stefan Lazarević.

Isto tako postoji pretpostavka da je svetinja na tom mestu izgrađena još u doba vladavine kralja Dragutina, a da je despot Stefan preduzeo sve kako bi je obnovio i pretvorio u svoju zadužbinu.

Bilo kako bilo, prvi pisani trag o manastiru Tresije datira iz 1560. godine. Pomenut je u turskim izvorima, ali kao manastir posvećen Svetim Arhangelima, koji je nosio naziv Tres, navedeno je na sajtu Eparhije Šumadijske Srpske pravoslavne crkve. Takođe je u turskom dokumentu naveden podatak da je 12 kaluđera u to vreme obitavalo u ovoj svetinji.

Manastir Tresije, Sopot, Kosmaj Foto: Shutterstock

Tokom 17. veka je manastir stradao, a bežeći od turskih osvajača, monasi su se skrili u manastirima na Fruškoj Gori. Poznat je podatak da je u fruškogorski manastir Hopovo prenet psaltir iz Tresija i to 1641. godine. Kasnije je taj isti psaltir prenet u svetogorski manastir Hilandar, u kome se nalazi sve do današnjih dana.

Obnova manastira Tresije

Nedugo nakon stradanja, iguman Visarion zajedno sa kaluđerima iz manastira Rakovica počinje obnovu manastira Tresije i to 1709. godine. Levo od samog ulaza u današnju svetinju postoji svedočanstvo o toj obnovi, koje je uklesano u kamenu.

Nažalost, vrlo brzo nakon ove obnove manastir ostaje bez monaha i razrušen. I tako sve do 1936. godine, kada je usledila naredna obnova, koja je završena bezmalo 15 godina kasnije.

Manastir Tresije, Sopot, Kosmaj Foto: Shutterstock

Mesto na kome vlada mir

Ukoliko ste imali priliku da posetite ovaj manastir, onda sigurno poznajete osećaj koji prati svakoga ko krene u ovu svetinju. Čak i pre nego što prođe kroz manastirsku kapiju, ne može a da ne oseti duševni mir. Prosto, sama lokacija manastira, koji se nalazi okružen zelenilom i huk obližnjeg potočića, po kome se pretpostavlja da je i manastir nazvan, čine da se svako oseća mirno.

Manastir Tresije, Sopot, Kosmaj Foto: Shutterstock

Posebno opčinjava posetioce uređenost dvorišta ovog srpskog manastira, čija je glavna crkva posvećena Svetim arhangelima Gavrilu i Mihailu. Glavna manastirska crkva ima sve karakteristike raške škole srpske arhitekture, uz prisustvo brojnih, izuzetno interesantnih dekorativnih elemenata.

Posebno su zanimljive pojedine ikone, koje su izradili umetnici nedugo nakon oslobođenja od turske vlasti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milica je poginula u bombardovanju, lik joj oslikan na freski: Drži krst, ima oreol

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja