• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je od jedne viralne šale nastala prava pravcata zemlja? Doduše, izmišljena zemlja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan od korisnika društvene mreže "Tviter" jednostavno je oktobra prošle godine kreirao lažnu mapu, koja je prikazivala Iberijsko poluostrvo i na njega je dodao deo teritorije

  • 0

Kada jedna šala na društvenim mrežama uzme maha i uključe se mnogi u priču o njoj, onda to izgleda ovako.

Jedan od korisnika društvene mreže "Tviter" jednostavno je oktobra prošle godine kreirao lažnu mapu, koja je prikazivala Iberijsko poluostrvo i na njega je dodao deo teritorije. Bio je to korisnik Gaspard Helšer, koji je proglašen i prvim predsednikom nepostojeće zemlje.

O čemu se zapravo radi?

Verovatno da Gaspar nije mogao ni da pretpostavi da će drugi korisnici pomenute društvene mreže prihvatiti njegovu šalu, pa je jedan od prvih komenatra bio usmeren i na „krštenje“ izmišljene teritorije. Isto tako se pretpostavlja da nije mogao ni da pretpostavi da će se mnoge vodeće kompanije u svetu uključiti u priču o ovoj šali.

Ko ne zna za Listenburg?

Upravo to je bio jedan od prvih odgovora na Gasparov tvit, koji je, kako navodi „Vikipedija“ glasio:

Listenbourg, Foto: Wikimedia/

Siguran sam da Amerikanci ne znaju naziv ove zemlje.

Na taj način je, pretpostavlja se, želeo da ukaže na to da stanovnici Amerike baš i nisu naročito dobro upoznati sa geografijom Starog kontinenta.

Nakon što je zemlja i zvanično dobila naziva, komentari su se samo nizali. Pa je tako utvrđen i tačan broj stanovnika, glavni grad, jezici koji se govore na izmišljenoj teritoriji, valuta i svašta još nešto.

Kada viralna šala uzme maha

Da je stvar ozbilno shvaćena, iako su svi napominjali da se ipak radi o nepostojećoj zemlji, dokaz je i zvaničan sajt. Tačnije, trenutno postoje dva zvanična sajta izmišljene zemlje.

Listenbourg, Foto: Wikimedia/

Na jednom sajtu su predstavljeni članovi Vlade, a na njemu se može videti da je Gaspar Helšer predsednik i „dete Listenburga“. Izmišljena zemlja ima i premijera, ministra ekonomije i ministra saobraćaja.

Na drugom sajtu ove izmišljene države istaknuti su detalji o njenoj pozicioniranosti, gde je navedeno da se graniči sa dve zemlje i to Španijom i Portugalom, da je po površini na visokom, 11. mestu na evropskom tlu i da u njoj živi, ni manje ni više nego 59 miliona stanovnika.

U Listenburgu se koriste četiri jezika. Glavni grad je Lurenberg, dok je grad Veroj ekonomska prestonica izmišljene zemlje, a lis, koji ima vrednost 1,49 evra, zvanična je valuta Listenburga.

Vlada na čelu sa Gasparom, koji je i pokrenuo čitavu ovu ujudurmu oko izmišljene zemlje bi trebalo do 2026. godine da bude na čelu Listenburga. Tu su predstavljeni i drugi članovi Vlade izmišljene zemlje.

I mada su mnogi, koji su se uključili u priču o ovoj temi, vrlo jasno naveli da je u pitanju šala, neki su otišli i korak dalje, ne bi li „uverili“ ljude da Listenburg zaista postoji.

Avio kompanija „Rayanair“ najavila je sa ponosom da će imati novu bazu na teritoriji ove zemlje. Na zvaničnom nalogu Olimpijskih igara, koje treba da budu održane u Parizu dogodine je najavljeno i učešće olimpijske delegacije Listenburga.

Iz fudbalskog kluba Tuluz je saopšteno da će igrači trenirati u Listenburgu, dok je francuski grad Nica najavio, ni manje ni više, nego bratimljenje sa glavnim gradom izmišljene zemlje.

A da sve bude još uverljivije i interesantnije, „Amazon Prime Video“, koji se takođe uključio u ovu šalu, najavio je i emisiju o Listenburgu, koja će biti emitovana, gle čuda, na dan 31. februara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja