• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 5 najboljih gradova za život samo jedan se nalazi u Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rangiranje je vršeno prema godišnjem Globalnom indeksu života “Economist Intelligence Unit”

  • 3
Beč, Austrija Beč, Austrija / Foto: Pixabay/sjuzisue

Možda ste očekivali da su najbolji gradovi za život u Evropi, ali rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju drugačije.

Prema godišnjem Globalnom indeksu života “Economist Intelligence Unit-a”, a koji procenjuje čak 173 grada u svetu i to na osnovu sistema zdravstvene zaštite, kulture i životne sredite, te oblasti obrazovanja i infrastrukture, ukupni rezultati dostižu maksimum, navodi BBC.

Zbog poboljšanja oblasti zdravstvene zaštite i obrazovanja na području Azije, Afrike i Bliskog Istoka, porast je i sasvim razumljiv, iako su rezultati bili slabiji na pojedinim lokacijama zbog građanskih nemira.

Takođe, na bolje rezultate ovog istraživanja, sasvim sigurno je uticao i završetak pandemije.

Beč, Austrija

Gotovo savršeni rezultati u svim oblastima koje su bile predmet istraživanja, svrstali su glavni grad Austrije na listu gradova koji su najbolji za život. I upravo je to jedini evropski grad koji se nalazi među 10 najboljih gradova u svetu za život.

Melbourne, Australia, Melburn, Australija Foto: Shutterstock

Melburn, Australija

Nakon pada na ovoj listi, dva australijska grada, Melburn i Sidnej, vratili su se u velikom stilu. Melburn se posebno istakao u oblasti kulture i zaštite životne sredine.

- Melburn ima neverovatnu gastronomsku ponudu, kulturnu i umetničku scenu, ali i događaje i atrakcije, te je i domaćin značajnim sportskim događajima - rekla je za BBC Džejn Morel, direktorka kompanije “Carer Solutions”, koja se bori i za prava osoba sa invaliditetom.

Toronto panorama Foto: Shutterstock

Vankuver, Kanada

U prvih deset najboljih gradova za život ove godine ušlo ih je čak tri, koja se nalaze u Kanadi i to Vankuver, Toronto i Kalgari. Ipak, Vankuver je među njima najbolje pozicioniran i to primarno zbog oblasti zaštite životne sredine i kulture.

Japan korona virus Osaka Olimpijske igre Foto: Tanjug/AP

Osaka, Japan

Što zbog sistema zdravstvene zaštite, ali i obrazovanja i generalno stabilnosti, ovaj japanski grad uvršten je na listu među deset najboljih gradova za život u celom svetu. Posebno je značajno i to što su pristupačne cene prisutne u ovom japanskom gradu, a naročito u vezi sa najmom nekretnina i obrocima u restoranima.

Okland, Novi Zeland

Za čak 25 mesta u poređenju sa prethodnom godinom je napredovao ovaj grad na Novom Zelandu. Izuzev zbog oblasti obrazovanja, tome su doprineli najviši rezultati u oblasti brige o životnoj sredini i kulturi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Marina

    14. septembar 2023. | 21:56

    Divni Beč. Ja bih rekla i Trst po mom poimanju lepog života.

    Podelite komentar

  • Dr. G

    15. septembar 2023. | 18:46

    Uz dužno poštovanje moram da negiram navedene gradove osim Beča. Kriterijum za dobar život moea se gledati i sa tačke socijalne sigurnosti gradjana. Kad je zdravstveni sistem u pitanju, Beč je na prvom mestu jer nijedan navedeni grad nema besplatno lečenje.

    Podelite komentar