• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispovest bivše stjuardese: "Život u vazduhu nije tako glamurozan, svašta smo nalazili posle leta"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna Čehinja otvorila je dušu i iskreno rekla kakva je ovo vrsta posla

  • 0
stjuardesa Foto: Shutterstock

Marika Mikusova (33) je pet godina provela radeći kao stjuardesa za jednu luksuznu avio kompaniju, pa je shodno tome rešila da se "otvori" i javnosti kaže svoju ispovest.

Ova Čehinja je samo htela da objasni da život u avionu i nije tako jednostavan i glamurozan kao što se misli. Marika je čak i napisala knjigu o svojoj karijeri pod nazivom "Dnevnik stjuardese".

- Doživela sam da mi putnici kažu da sam samo konobarica u vazduhu, a i pored toga sam morala da ostanem prisebna i poslužim ga sa osmehom - kaže Marika, prenosi "Daily Mail".

Iako mnogi njihov posao uzimaju zdravo za gotovo, Marika kaže da su stjuardi prvenstveno obučeni da bezbedno izvuku ljude iz aviona u slučaju nužde, ali ne može da krivi putnike zbog toga.

Ona priznaje da ipak postoji nešto što je u svemu tome najteže.

- Nije mi bilo prirodno da se sve vreme smeškam. Zamislite da ste stalno nasmejani, pa to nije normalno, morate prihvatiti da će biti posledica. Zajedno sa tim ulazak iz zone u zonu je takođe teško i stresno. Odlazak na spavanje u različito vreme će nesvesno da pokvari vaš biološki sat, pa ako ne vodite dovoljno dobro računa o sebi, možete da se razbolite.

Uz sve to postojao je kodeks koji su morali da poštuju, pa i najmanja greška može da te odvede na razgovor kod menadžera. On će morati da napravi izveštaj i obavesti avio-kompaniju o vašem ponašanju.

Na kraju, kao šlag na torti, dolaze - putnici. Raznih nas ima, pa i stjuardese ne znaju sa kim imaju posla.

- Znali su da pljuju na pod, mokrili su po sedištima, a jednom smo čak našli tragove izmeta na zidu toaleta. Jednom mi se desilo da je putnica smatrala da je moj zadatak da nahranim njenu bebu. Neretko se dešavalo i da nam putnici traže brojeve telefona - kaže Marika.

Kada se sve ovo sabere i oduzme, dolazi se ponekad i do mentalnih problema. Kako kaže, često se bojala da priča o tome jer bi je, kao i ostale kolege, prozvale da nisu sposobne za letenje.

Marika se više ne bavi ovim poslom, ali kada bi morala da se vrati, uradila bi to samo kada bi imali više razumevanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja