• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno od najstarijih stabala bora nalazi se u ovom bugarskom nacionalnom parku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznati ski-centar u Bugarskoj, Bansko, najbliži je grad Rezervatu prirode Vihren, nazvan po istoimenom planinskom vrhu, koji se nalazi na 2.914 metara nadmorske visine i smatra se najvišim vrhom Pirinskih planina

  • 0
Nacionalni park Pirin, Bugarska Foto: Pixabay/flammavlavius

U jugozapadnom delu susedne Bugarske, na površini sedam opština, prostire se planina Pirin i istoimeni nacionalni park.

Osnovan 1962. godine, osim kao Nacionalni park Pirin, poznat je i pod nazivom Rezervat prirode Vihren. Počev od 1983. godine deo je Svetske baštine UNESCO-a.

Posebno je zanimljiv podatak da se u okviru ovog bugarskog nacionalnog parka nalazi i Džindžirica, jedan od najstarijih nacionalnih rezervata, navodi “Bulgariatravel.org”, koji datira iz 1934. godine. Tada je područje proglašeno rezervatom i stavljeno pod zaštitu, ne bi li se vrste jele, crna i bela, koje su smatrane ugroženima, očuvale.

Nacionalni park Pirin, Bugarska Foto: Pixabay/flammavlavius

Poznati ski-centar u Bugarskoj, Bansko, najbliži je grad Rezervatu prirode Vihren, nazvan po istoimenom planinskom vrhu, koji se nalazi na 2.914 metara nadmorske visine i smatra se najvišim vrhom Pirinskih planina.

Predeo izuzetne lepote

Najpre zbog bogatog biljnog i životinjskog sveta, koji obitava na pdoručju ovog planinskog masiva, celo područje je proglašeno nacionalnim parkom. Kombinacija okomitih planinskih vrhova, livada i reka, na kojima se mogu videti vodopadi, čine ovaj nacionalni park posebnim, navodi UNESCO.

U Nacionalnom parku Pirin postoje i brojna jezera, glacijalnog porekla. Njih čak 70. Ima i pećina i krečnjačkih pejzaža, koji dodatno upotpunjuju lepotu predela.

Uz to, ovaj nacionalni park je dom i za brojne reliktne i endemske vrste. Čak oko jedne trećine flore prisutne na tlu cele Bugarske može se videti na području nacionalnog parka.

Izuzev devet vrsta vodozemaca i 159 vrsta ptica, na području Nacionalnog parka Pirin obitava i 45 vrsta sisara, među kojima su najzastupljeniji vukovi, mrki medvedi i kune.

Nacionalni park Pirin, Bugarska Foto: Pixabay/jdblack

Označena turistička staza

Deo E4 rute, koja prolazi kroz nekoliko zemalja, a između ostalih i kroz Srbiju, prolazi i kroz područje Nacionalnog parka Pirin.

U pitanju je staza poznata pod nazivom Pirineji-Alpi-Rila-Peloponez, koja početak ima u Španiji, te prolazi kroz teritoriju nekoliko zemalja, Francuske, Pvajcarske, Nemačke, Austrije, Mađarske i Rumunije, dok ne stigne i do naše zemlje. Zatim prolazi teritorijom Bugarske i završava se u Grčkoj, navodi “Visit-bansko”.

Bajkušev bor jedna je od atrakcija ovog nacionalnog parka. Vrsta četirana, čija se starost procenjuje na čak više od 1.300 godina, naziv je dobila po Kostadinu Bajkuševu. Kako navodi “Visit-bansko”, upravo on je 1897. godine to drvo i otkrio.

Posetioci bor mogu videti ukoliko odu do severnog dela nacionalnog parka, gde se na nadmorskoj visini od 1.930 metara, nadomak kolibe Banderica nalazi jedno od najstarijih stabala bora na svetu, koje dostiže visinu od 26 metara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavrteće vam se i od pogleda na njih: Ove stepenice su visoke skoro 90 metara i vode na krov sveta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja