• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno od najočuvanijih ostrva Mediterana nalazi se u hrvatskom delu Jadranskog mora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su brojne plaže i odlično očuvane prirodne karakteristike prvo što mnoge asocira na Vis, nema sumnje da na ostrvu postoje i druge atrakcije, koje vredi posetiti

  • 0
Croatia Island Ostrvo Vis pad sa stene Foto: Shutterstock

Još u periodu praistorije, ostrvo površine nešto manje od 90 kvadratnih kilometara, u hrvatskom delu Jadrana, bilo je naseljeno.

Smatra se da za današnji naziv, Vis duguje starogrčkim naseljenicima, koji su na ostrvu podigli antički grad Issa. Iako su kasnije ostrvom vladali i Rimljani, helenističko nasleđe je ostavilo značajan trag, uzevši u obzir da je glavni grad ostrva podignut upravo na temelju grada, koji je postojao u doba starogrčkog naseljavanja Visa, navodi „Vikipedija“.

Budući da su ostrvom vladali i mnogi drugi narodi, to se može uočiti i njihov uticaj. U vreme postojanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije na Visu je bilo vojno utvrđenje, a u to doba nisu bile dozvoljene turističke posete.

Ostrvo netaknute prirode

Brojne plaže i ušuškane uvale mogu se videti na Visu, ostrvu koje je karakteristično po predelima netaknute prirode, ističe „Dalmatia.hr“. Baš zato i ne čudi podatak da je upravo ovo hrvatsko ostrvo proglašeno jednim od najočuvanijih ostrva na području celog Mediterana, od strane Svetske organizacije za zaštitu životne sredine.

Ostrvo Vis, Hrvatska Foto: Pixabay/FilipFilipovic

Iako su brojne plaže i odlično očuvane prirodne karakteristike prvo što mnoge asocira na Vis, nema sumnje da na ostrvu postoje i druge atrakcije, koje vredi posetiti.

Sa razlogom je Modra špilja, koja se nalazi na omanjem ostrvu Biševo, u blizini Visa, dobila takav naziv. Upravo ona važi za jednu od najčešće pominjanih atrakcija ovog ostrva. Naime, zahvaljujući Majci prirodi i njenoj igri, sunčevi zraci se tokom leta tako prelamaju kroz šupljinu, da čine vodu u ovoj morskoj pećini posebno atraktivnom.

Ostrvo Vis, Hrvatska Foto: Pixabay/klemenlorber

Najveća zbirka amfora u zemlji

S obzirom na to da je na Visu postojao grad Issa, koji je bio naseljenim Starim Grcima i na čijim temeljima je nikao danas glavni grad istoimenog ostrva, to nije ništa čudno što se upravo ostrvo Vis može pohvaliti najvećom zbirkom antičkih amfora u celoj zemlji, navodi „Dalmatia.hr“.

Ostrvo Vis, Hrvatska Foto: Pixabay/FilipFilipovic

Grad Issa istorijski je upamćen i kao najstarija kolonija Antičkih Grka na području Jadranskog mora.

Amfore koje su deo ove bogate kolekcije, danas se mogu videti u utvrđenju Gospina batarija u gradu Visu. Izuzev na mestu, na kome se nalazi antički grad Issa, amfore koje čine ovu kolekciju, pronađene su i na području nekropola nekadašnjeg grada.

Kako je ovo ostrvo bilo i vojna baza tadašnje vojske SFRJ, to je za posete strancima bilo zabranjeno sve do 1989. godine. I danas o tome postoji svedočanstvo, u vidu podzemnih tunela.

Srednjevekovno utvrđenje Fortica, nadvisuje grad Vis. Izgrađena je pre dva veka, od strane pripadnika britanske kraljevske mornarice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bujica ih nosi oni se smeju, plivaju i uživaju: Klinci skočili u brzak ispod vodopada skrivenog raja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja