• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Treći najstariji nemački grad, Esen je poznat i kao jedan od najzelenijih gradova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahvaljujući izuzetno bogatoj i nadasve dugoj istoriji, ovaj nemački grad može se pohvaliti brojnim znamenitostima

  • 0
Esen, Nemačka Foto: Pixabay/12019

Pored toga što je uvršten među najbolje destinacije za posetu u Evropi tokom ove godine, Esen je poznat kao jedan od najzelenijih gradova u Nemačkoj.

Poneo je i titulu prestonice kulture, ali i zelene prestonice Evrope tokom prethodnih godina, što sve jasno ukazuje na to da je ovaj grad, koji se nalazi na teritoriji savezne države Severna Rajna - Vestfalija, vredan posete.

Severno od reke Rur, po kojoj je i čitava oblast nazvana, nalazi se Esen. A kako ističe „Vikipedija“, grad je poznat kao domaćin mnogim značajnim nemačkim kompanijama.

Esen, Nemačka Foto: Pixabay/lauratara17

6

Grad je nadaleko bio poznat po razvijenoj industriji, a najpre po fabrikama za proizvodnju čelika i rudniku uglja. Tačnije, rudnik koji je radio u periodu od 1932. do 1986. godine i nalazio se u blizini grada, u to doba je važio za najveći rudnik uglja na svetskom nivou.

Esen, Nemačka Foto: Pixabay/

Kombinacija starog i modernog

Zahvaljujući izuzetno bogatoj i nadasve dugoj istoriji, ovaj nemački grad može se pohvaliti brojnim znamenitostima.

Esen, Nemačka Foto: Pixabay/jensphotography

Treba svakako imati na umu i to da je Esen grad čija je istorija duža od istorije nemačke prestonice, ali i drugih gradova, poput Minhena i Drzdena, budući da je Esenska opatija stara oko 1.160 godina, ističe „Visitessen“.

Naime, poznato je da je opatiju namenjenu ćerkama pripadnika plemstva čitave regije Saksonije, osnovao još 850. godine biskup Altfrid, čemu svedoči bogato nasleđe pohranjeno u riznici gradske katedrale. Među brojnim značajnim predmetima, koji se u toj riznici nalaze, posebno se izdvaja Zlatna Madona.

Ništa manje nisu značajne ni mnoge savremene građevine u Esenu, što ga čini idelanim spojem tradicionalnog i modernog.

Esen, Nemačka Foto: Pixabay/12019

Muzeji Esena

Sa razlogom je ovaj nemački grad poneo titulu Evropske prestonice kulture 2010. godine, iako je istorijski najpre upamćen kao svojevrsna prestonica ne samo uglja, već i čelika. Svemu tome svedoči bogata istorija grada, kao i brojni artefakti, koji se mogu videti u Rur muzeju.

Esen, Nemačka Foto: Pixabay/gruendercoach

Jedna od najpoznatijih galerija u zemlji nalazi se upravo u ovom nemačkom gradu. Muzej Folkvang važi za izuzetno značajnu umetničku galeriju, a zdanje u kome se nalazi obnovljeno je pre nešto više od decenije.

Prilikom posete Esenu ne treba propustiti ni elegantno zdanje Opere, kao ni pozorište Grilo i Baletsko pozorište Esen Aalto, te Esensku filharmoniju.

Sem toga, činjenica da je u pitanju jedan od najzelenijih gradova, jasno ukazuje na to da lepo uređenih parkova i zelenih površina u Esenu ne manjka, pa je sa razlogom grad okarakterisan kao jedna od najboljih destinacija za ljubitelje prirode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Party in Belgrade" zatrpana zahtevima za putovanje u Srbiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja