• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim ostrvceta Visovac u ovom nacionalnom parku je i značajna pravoslavna svetinja

Vreme čitanja: oko 2 min.

U periodu od novembra do marta Nacionalni park Krka nije otvoren za posete, dok se tokom ostalih perioda godine radno vreme određenih lokaliteta razlikuje

  • 2
Ostrvo Visovac, Nacionalni park Krka, Hrvatska Foto: Pixabay/11756153

Nazvan po istoimenoj reci koja njime protiče, Nacionalni park Krka se nalazi u blizini grada Šibenika.

Odlukom zvaničnika je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom 1985. godine, a oko deceniju kasnije su granice parka izmenjene.

Izuzev po istoimenom pravoslavnom manastiru, Nacionalni park Krka je takođe poznat i po bogatom biljnom i životinjskom svetu, te ostrvcetu Visovac i mnogim drugim atrakcijama.

Nacionalni park Krka, Hrvatska Foto: Pixabay/maovice123

Tokom većeg dela godine je ovaj hrvatski nacionalni park otvoren za posete. Tačnije, u periodu od novembra do marta Nacionalni park Krka nije otvoren za posete, dok se tokom ostalih perioda godine radno vreme određenih lokaliteta razlikuje, kako je navedeno na zvaničnom sajtu.

Izuzev šetnje kroz park, organizuju se i izleti brodom.

Manastir Krka

Sestra srpskog cara Dušana Silnog, kneginja Jelena Nemanjić Šubić je, najverovatnije, kako navodi „Vikipedija“, zaslužna za gradnju ove pravoslavne svetinje, koja se danas nalazi na području Nacionalnog parka Krka.

Manastir Visovac, Nacionalni park Krka, Hrvatska Foto: Pixabay/b52_Tresa

Do manastira se može stići na nekoliko načina, odnosno automobilom, pešice ili brodom. Ono što posebno opčinjava posetioce, izuzev bogate istorije ove svetinje, svakako su i freske i brojni portreti znamenitih ljudi različitih istorijskih epoha.

U bogatoj manastirskoj riznici nalazi se više od čak dve hiljade predmeta, koji su nastali tokom 15. i 16. veka, dok se u okviru knjižnice, pored ostalih nalazi i Makropoljsko jevenđenje, za koje je utvrđeno da je nastalo krajem 13. i u prvim decenijama narednog veka.

Skradinski buk

Najduža barijera koju je priroda stvorila od sedra nalazi se upravo na području Nacionalnog parka Krka, s tim da je Skradinski buk i najduža barijera od sedra na toku cele reke Krke, navodi „Npkrka“.

Nacionalni park Krka, Hrvatska Foto: Pixabay/hmarkus91

I baš zbog svega toga je upravo Skradinski buk postao mesto koje je jedno od najčešće fotografisanih na području čitavog nacionalnog parka. Tim pre što su i vodenice, koje su nekada tu postojale, danas obnovljene, kako bi posetiocima dale adekvatan prikaz starih zanata.

Ostrvce Visovac

Na Visovačkom jezeru nalazi se istoimeno manje ostrvo, na kome postoji i franjevački samostan posvećen Majci od Milosti, kao i crkva Gospe Visovačke. I svetinja i samostan predstavljaju ambijentalnu celinu koja je po mnogo čemu jedinstvena, navedeno je na zvaničnom sajtu ove atrakcije nacionalnog parka.

Do ovog ostrvceta se stiže brodom, a izlet se organizuje sa različitih lokacija na području parka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pravoslavna crkva u Dubrovniku Sv. Blagoveštenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vodolijax

    23. septembar 2023. | 21:23

    Moji roditelji i njihovi roditelji su rođeni u selu Nos Kalik koji se nalazi na reci Krki....selo je bilo 100% srpsko ali su ga Hrvati zapalili .....nedaleko je manastir Krka ..... a na tom ostrvcetu Visovac nalazi se franjevački samostan ili manastir.....pitanje glasi ko je prvi naselio taj deo ako su Srbi bili većinski.....

    Podelite komentar