• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlično pozicioniran italijanski grad: Napulj je idealan za upoznavanje regije Kampanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev ostataka drevnih gradova Pompeje i Herkulanuma, u blizini Napulja je i vulkan Vezuv, dok je grad brodskim linijama povezan sa magičnim ostrvima Pročida i Kapri

  • 1
Italija, Napulj Foto: Pixabay / Italija, Napulj

Ako postoji grad u Italiji koji je idealno pozicioniran za sve koji žele da istražuju brojne atrakcije zemlje, onda je to sigurno Napulj.

Treći po veličini grad u čitavoj zemlji nalazi se u regiji Kampanje.

Izuzev ostataka drevnih gradova Pompeje i Herkulanuma, u blizini Napulja je i vulkan Vezuv, dok je grad brodskim linijama povezan sa magičnim ostrvima Pročida i Kapri. Budući da se na nevelikoj udaljenosti od Napulja nalazi i, među turistima iz celog sveta, omiljena obala Amalfi, potpuno je jasno zašto se upravo za ovaj italijanski grad navodi da je idealno pozicioniran.

Duga i bogata istorija Napulja

Uzevši u obzir da je u pitanju grad, čija istorija je duga oko tri hiljade godina, to znamenitosti u Napulju ni u kom slučaju ne manjka. Tim pre što je u pitanju grad, u kome je izmišljeno jelo, koje je planetarno poznato, budući da su Napolitanci ti koji su zaslužni za stvaranje pice.

Glavna napuljska katedrala, Duomo di Napoli, svakako je jedan od najznačajnijih sakralnih objekata u gradu, koji svedoči o njegovoj dugoj i bogatoj istoriji. Barokna katedrala poznata je i po blagu Svetog Januarija, koji je zaštitnik Napulja. A kako navodi „Naplespompeii“ verovanje da krv ovog sveca, koja se u katedrali čuva, biva tri puta u toku godine razblažena. Onih godina kada se to čudo ne dogodi, sva je prilika da će grad pogoditi neka katastrofa.

Brojni su i dvorci u gradu, među kojima se posebno izdvaja Castel dell`Ovo, koji se neretko naziva i Dvorcem od jaja. Razlog za to krije se u legendi koja je za to zdanje vezana. Naime, antički pesnik Vergilije je u temelj tog zamka dodao jaje. A kako navodi legenda, ako jaje bude razbijeno i dvorac će biti porušen.

Iako se danas mogu videti samo ostaci, nekada velelepnog zdanja, sa tog mesta se pruža fantastičan pogled na čitav zaliv.

Okolina Napulja

Mada i u gradu postoje mnoge zanimljive građevine, turisti se odlučuju za posetu Napulju najpre zbog njegove okoline.

Svakako jedna od najpopularnijih i najposećenijih atrakcija u okolini ovog italijanskog grada jesu ostaci drevnih gradova, Pompeje i Herkulanuma, koji su bili uništeni tokom erupcije Vezuva 79. godine pre nove ere.

Ostrvo Kapri, Amalfi, Italija Foto: Pixabay/bilaleldaou

Sem toga, turistima su na raspolaganju i organizovani izleti na Amalfi obalu, a činjenica da je Napulj brodskim linijama povezan sa ostrvima Kaprijem i Pročida, posetiocima pruža mogućnost da tokom boravka u gradu otkriju čari i ovih, po mišljenju mnogih, magičnih ostrva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vlado

    30. septembar 2023. | 22:07

    Napoli je toliki lijep grad da u Italiji postoji poslovica:"Vedi Napulj e mori".(vidi Napoli i umri).

    Podelite komentar