• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviši ski-centar u Bosni karakteriše posebno duga skijaška sezona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bjelašnica je poznata po visokom snežnom prekrivaču, a zima na ovoj planini traje obično u periodu između novembra i maja meseca

  • 0
Bjelašnica, Sarajevo, Skijanje Foto: Tom Dubravec / Cropix / Profimedia

U centralnom delu susedne Bosne i Hercegovine, tek nešto više od 20 kilometara udaljeno od Sarajeva, nalazi se ne samo najpoznatije, nego i najviše skijalište u zemlji.

Bjelašnica je poznata po visokom snežnom prekrivaču, a zima na ovoj planini traje obično u periodu između novembra i maja meseca.

Planina Igman, koja se nalazi praktično odmah do Bjelašnice, odigrala je značajnu ulogu tokom 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, budući da su te 1984. godine upravo na Igmanu bila organizovana takmičenja u skokovima, ali i u nordijskom i alpskom skijanju za olimpijce, navodi „Skijanje.rs“.

Beli kamen i sneg kao simboli planine

Uzevši u obzir da je ova planina kraškog i glacijalnog porekla, prekrivena kako stenama bele boje, tako i snežnim prekrivačem tokom polovine godine, mada se sneg na Bjelašnici može zadržati i duže od maja meseca, to su i razlozi za naziv koji nosi.

Bjelašnica, Sarajevo, Skijanje Foto: Armin Durgut / Pixel Media / Profimedia

A pred sam kraj 19. veka na najvišem i istoimenom vrhu ove planine, koji se nalazi na 2.067 metara nadmorske visine, podignuta je i meteorološka stanica, čime je upravo to mesto postalo i „najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini“. Upravo zbog toga, vrh na kome se meteorološka stanica nalazi simbolično je nazvan Opservatorija.

Iako se najčešće vezuje za ski-centar, te je i najveći broj turista posećuje upravo u toku zime, nema sumnje da Bjelašnica može da bude interesantna za posetu i u drugim periodima godine. Tim pre što su posetiocima dostupne razne dodatne aktivnosti, poput vožnje bicikla planinskim stazama, planinarenja ili jednostavno šetnje. Uz to, na Bjelašnici postoji i mogućnost paraglajdinga, a kako ističe „Bjelasnica.ba“, posetiocima se nudi mogućnost i da uživaju u lepoti reka koje se u blizini nalaze, na kojima su dostupni kanjoning i rafting.

Bjelašnica, Sarajevo, Skijanje Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cene u skijalištu Bjelašnica

Plave, crvene i crne staze su na raspolaganju skijašima, a njihova ukupna dužina je nešto veća od 14 kilometara. Najzastupljenije su crvene staze, koje se protežu dužinom od 7,8 kilometara, nakon kojih slede plave staze, duge 4,85 i crne staze, čija je ukupna dužina 1,65 kilometara.

Bjelašnica, Sarajevo, Skijanje Foto: Armin Durgut / Pixel Media / Profimedia

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu ski-centra Bjelašnica, cena dnevne karte za odrasle iznosi 42 konvertibilne marke, što je oko 21 evro, dok mališani uzrasta između šest i 12 godina dnevnu kartu plaćaju oko 14 evra, odnosno 28 konvertibilnih maraka. Slična je cena dnevne karte za tinejdžere, odnosno mlade ljude od 13 do 18 godina i starije od 65 godine, budući da iznosi 33, odnosno 35 konvertibilnih maraka, što je oko 16-17 evra.

Za nastupajuću zimsku sezonu dostupne su, pored ostalih i opcije poludnevnih karata, koje važe do 11, odnosno 13 časova po lokalnom vremenu, kao i dvodnevne, trodnevne i višednevne karte, ali i ski-karte za noćno skijanje, koje je takođe na raspolaganju posetiocima ovog skijališta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Skijanje u aprilu na Kopaoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja