Quantcast
  • 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedinstvena manifestacija u svetu danas se održava u srpskom selu, Rakijada u Pranjanima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuvena smotra održava se 20. put

  • 1
Takmičari na Rakijadu pristižu sa svih strana

Foto: Rina

U čast mnogih voćki i tradicionalnih specijaliteta napravljene su manifestacije širom Srbije, međutim ona koja slavi srpsko piće i umešnost našeg naroda da je ispija održava se skoro 20 godina u selu Pranjani na Suvoboru.

Čuvena Rakijada nastala je pred jednom lokalnom prodavnicom, posle debate ko su veće bekrije - meštani Bralovića ili oni iz Lokve. Boško Milovanović, koji je tada radio kao trgovac predložio je da odmere svoje snage.

- Tada smo nabavili 18 litara dobre, domaće, ljute rakije, sve je popijeno. Neki su tada pali pod sto, drugima se malo smučilo, a pobednik je nakon što je ispio najviše od svih, krenuo da podiže traktor. Tada je rekao da nije snaga u spanaću, već u rakiji. To se kasnije godinama prepričavalo - kaže Boško.

On dodaje da su mnogi tada rekli kako to takmičenje nije bezbedno za zdravlje učesnika, ali ono što su želeli da pokažu jeste da kad je rakija dobra, kvalitetna, čista i domaća nikom ništa ne može biti, što se i potvrdilo u praksi. Osim malo jačeg mamurluka, takmičari nikad nisu imali nikakve druge posledice.

Rakija

Foto: Oksana Skendžić

Manifestaciju otvara zdravičar koji će poželeti uspeh svim takmičarima u ispijanju rakije, ali i onima koji su u nekoliko poslednjih dana slali uzorke.

Rakijada je zadržala početne takmičarske oblike, kao što je ispijanje rakije, a takmičari su posle toga podložni ispitu kao što je prelazak preko drvene bandere, dok će drugi pokazivati snagu povlačenjem traktora, dok će profesor Nikičević, jedan od najboljih srpskih ocenjivača rakije, kazati koji je uzorak srpskog napitka poznatog i kao "srpska mučenica" najbolji. Takmičari pristižu sa svih strana, a konkurencija će biti žestoka.

- Imamo dobro iskustvo, čekamo ekipu iz Beograda da nas podrži. Spremni smo za takmičenje, nadamo se medalji i da se kući nećemo vratiti praznih ruku - rekli su takmičari iz Ljubovije.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 136. Smederevska jesen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • 🤯

    30. septembar 2023. | 22:50

    Tooooo ala ima pijani

    Podelite komentar