• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

ANKETA: Pitali smo posetioce Festivala rakije koji im je omiljeni ukus ovog pića - svi su saglasni u jednom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na 4. Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu probali smo i nove sorte tradicionalnog pića

  • 2

U Kragujevcu je održan 4. Šumadijski festival rakije pod sloganom "Rakija nas spaja". A gde bi se to drugde i održalo, nego u srcu našeg lepog dela Srbije, u kom su posetioci mogli da uživaju u raznim ukusima ovog našeg prepoznatljivog pića.

Jedan od ciljeva održavanje ove manifestacije je i podizanje nivoa rakijske kulture kao i bolja pozicioniranost destilerija kroz prodaju proizvoda. Ali, naravno, i uživanje u tradicionalnim i modernim ukusima.

Pitali smo posetioce koje arome rakije oni najviše vole.

Šumadijski festival rakije, Kragujevac Foto: Kobra

Ispostavilo se - Srbija neguje tradiciju šljivovice.

Probali smo i rakiju od šargarepe, sa listićima zlata, ali i koktel-rakiju

Više od 50 izlagača pronašlo je svoje mesto u izložbenom delu Festivala, gde su posetioci mogli da razgledaju, ali i da probaju neke od najznimljivijih vrsta rakija. Tako smo "naleteli" na rakiju od šargarepe, rakiju sa listićima zlata, ali i na koktel rakije. Svako je mogao da pronađe nešto za svoj ukus.

Događaj je propraćem i muzičkim programom posle kog su se obratili direktor Gradske turističke organizacije "Kragujevac" Bojan Pavlović, predsednik Regionalne asocijacije proizvođača rakije "Šumadijska rakija" Aleksandar Stanković, kao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.


- Naša Šumadija je oduvek bila ne samo geografski centar Srbije. Ovde se Srbija i gradila i branila, sve moderne državne institucije su začete u Šumadiji, ali je pored svega toga oduvek gajila i razvijala jedan poseban brend, a to je da je najznačajniji proizvođač rakije od šljive na svetu - rekao je gradonačelnik Dašić.

Dodeljene su i nagrade na Petom ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija. Dodelile su se u pet kategorija. Кategorija rakija od šljive, gde su nagrađena prva tri kandidata, a ostale kategorije sa šampionima grupe za prvo mesto i to:

  • Šampion grupe u kategoriji rakija od kajsije (Destilerija Staničić - "Voćna rakija od kajsije - Rakija Radoje", Medveđa, Trstenik)
  • Šampion grupe u kategoriji rakija od jabuke (Emperus Destilerija - "Voždov grumen ZLATNI rakija od jabuke, barik 5", Voždovac, Beograd)
  • Šampion grupe u kategoriji rakija od kruške (Destilerija Rakija iz Rakije "Rakija od Vilijamovke", Gledić, Кraljevo)
  • Šampion grupe u kategroji rakije od dunje (Emperus Destilerija - "Voždov grumen ZLATNI rakija od dunje, barik 5", Voždovac, Beograd)
Šumadijski festival rakije, Kragujevac Foto: Kobra

Apsolutni šampion u kategoriji rakija od šljive je Emperus Destilerija za rakiju "Voždov grumen ZLATNI Šljivovica barik 10", Voždovac, Beograd.

Osim rakije, posetioci su mogli da uživaju, ali i da kupe delikatesne i mlečne proizvode, taman da se gricne između gutljaja rakije.

Kompletnu anketu o omiljenoj rakiji u Srbiji pogledajte u videu na početku teksta. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rakijaši objasnili šta je pravo druženje uz tradicionalno piće: "Pobedim svake godine - napijem se!"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Janko K.

    8. decembar 2023. | 21:07

    Ma da, šljiva je garant lepša od kajsije ili dunje, manite se. Najgora i najsmrdljivija rakija, nego je šljiva jeftina pa je onda kao volimo.

    Podelite komentar

  • baba smilja iz darosave

    9. decembar 2023. | 02:00

    šljiva loza dunja kajsija kruška i naravno pivo stella artois

    Podelite komentar