• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sveti Đorđe je zaštitnik ovog ostrva: Skiros je dragulj Sporada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skiroski poniji su takođe jedna od atrakcija ostrva. U pitanju je autohtona vrsta, budući da ovi poniji žive samo na tom ostrvu

  • 0
Ostrvo Skiros, Grčka Foto: Shutterstock

Po površini najveće grčko ostrvo u grupaciji Sporada, Skiros još uvek uspeva da odoli masovnom turizmu, što se baš i ne može reći za druga poznata ostrva iz te grupacije.

Zapravo, Skiros je ostrvo idealno za ljubitelje mirnog odmora i uživanja u prirodnim lepotama i miru.

Poznato je po tradicionalnoj arhitekturi i prostranim plažama, na kojima uglavnom nema neke naročite gužve. Čak i u toku letnje sezone.

Ostrvo Skiros, Grčka Foto: Shutterstock

Nestvarne plaže Skirosa

Izuzev činjenice da ga grčki mitovi povezuju sa antičkim junakom Ahilom, sasvim sigurno su i plaže ono po čemu je ovo grčko ostrvo na prvom mestu poznato. A njih na Skirosu ima zaista mnogo i gotovo sve su izuzetno prostrane, bez obzira da li su uređene ili ne.

Upravo zato se neretko i ističe da je ovo ostrvo Sporada diealno za ljubitelje sunčanja i kupanja, te uživanja u plavetnilu Egejskog mora.

Plaže na Skirosu su čest izbor ne samo turista iz celog sveta, već i lokalnog stanovništva, navodi „Greeka“ i bilo bi nepravedno izdvajati ovu ili onu kao najlepšu. Jednostavno, na ovom grčkom ostrvu plaža ima za aspolutno svačiji ukus.

Sveti Georgije kao zaštitnik Skirosa

Prema antičkim mitovima, Ahilova majka, boginja Tetida, želela je da predupredi sinovljevo stradanje, budući da je postojalo predskazanje da će poginuti, ukoliko uzme učešće u Trojanskom ratu. Zato ga je poslala na ostrvo Skiros, kralju Likomedu, koji ga je odgajao na ovom ostrvu.

Ostrvo Skiros, Grčka Foto: Shutterstock

U prilog tome govore i ostaci kraljevog zamka, koji se i danas mogu videti na vrhu uzvišenja iznad glavnog grada na ostrvu. Ono po čemu je ovo uzvišenje takođe poznato, svakako je i fantastičan pogled na stari deo grada Skirosa, koji je ujedno i glavni grad ostrva, kojim dominira crkva Agios Georgios, posvećena Svetom Đorđu, za koga se veruje da štiti ostrvo.

Skiroski poniji su takođe jedna od atrakcija ostrva. U pitanju je autohtona vrsta, budući da ovi poniji žive samo na tom ostrvu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bujica ih nosi oni se smeju, plivaju i uživaju: Klinci skočili u brzak ispod vodopada skrivenog raja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja