• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugi najviši put u Rumuniji posebno je zanimljiv ljubiteljima adrenalina

Vreme čitanja: oko 2 min.

U vreme kada je Sovjetski Savez izvršio invaziju na Čehoslovačku, tada aktuelni predsednik Rumunije, Nikolae Čaušesku donosi odluku da bude izgrađen Transfagarašan put

  • 0
Transfagarašan put, Rumunija Foto: Shutterstock

Južnim delom Karpatskog masiva u susednoj Rumuniji proteže se jedan od najinteresantnijih asfaltnih puteva. Nacionalni put Transfagarašan je ujedno i na drugom mestu po visini u čitavoj zemlji.

Izgrađen kao strateški odgovor na tada aktuelnu situaciju, ovaj 90 kilometara dug put danas rado koriste ljubitelji adrenalinskih aktivnosti.

Kratka istorija Transfagarašan puta

U vreme kada je Sovjetski Savez izvršio invaziju na Čehoslovačku, tada aktuelni predsednik Rumunije, Nikolae Čaušesku donosi odluku da bude izgrađen Transfagarašan put.

Transfagarašan put, Rumunija Foto: Shutterstock

Primarni cilj bio je da se, u slučaju slične invazije, obezbedi nesmetani pristup vojnim snagama. Iako je zemlja u to doba već imala nekoliko strateški značajnih puteva, većina ih se nalazila u blizini reka, pa se smatralo da bi to olakšalo eventualnu sovjetsku invaziju.

Zato je naređeno da se severozapadni i južni deo zemlje, koji je, uslovno rečeno podeljen, planinom Faragaš, spoji uz pomoć Transfagarašan puta, navodi “Vikipedija”.

Zastrašujuća statistika

Međutim, sve to nije uopšte bilo jednostavno učiniti, ako se uzmu u obzir najpre klimatski uslovi i nepristupačnost samog terena. Budući da su radovi izvođeni na velikoj nadmorskoj visini, od čak dve hiljade metara, a uz to, na tom području preovlađuje oštra planinska klima, to su zabeležene i brojne žrtve tokom gradnje.

Dodatno otežavajuća okolnost bila je i ta što su mladi vojnici koristili dinamit u velikim količinama, kako bi “probili” planinu, ali nažalost nisu za to bili dovoljno dobro obučeni.

Mnogi koji su uzeli učešće u gradnji Transfagarašan puta su preminuli. Iako zvanični statistički podaci navode da je stradalo 40 vojnika, nezvanične procene su da su u pitanju životi na stotine vojnika.

Drugi najviši put u Rumuniji

Budući da je najviša tačka ovog puta na nadmorskoj visini od čak 2.042 metra, to se smatra drugim najvišim asfaltnim putem u celoj zemlji.

Transfagarašan put, Rumunija Foto: Shutterstock

Interesantno je pomenuti i to da je Transfagarašan, put sa najviše vijadukta u Rumuniji, te da se može pohvaliti i najdužim tunelom u zemlji. Naime, sa dužinom od 884 metara, tunel Balea, koji se nalazi nadomak sitoimenog jezera, važi za najduži tunel u Rumuniji.

Jedna od atrakcija ovog neobičnog puta jesu i ostaci zamka Poenari, za koji se veruje da je pripadao Vladu Cepešu, koji je bio inspiracija za nastanak lika grofa Drakule.

Na Transfagarašan putu se organizuju i atraktivne biciklističke trke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja