• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Varoš u Šumadiji već šest decenija domaćin je značajne privredno-turističke manifestacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podrazumeva se da odlazak na Oplenačku berbu ne može biti potpun ako ne prošetate do Oplenca i, naravno, ako ne dozvolite sebi da uživate u nekom od gastronomskih specijaliteta

  • 0

U samom srcu Šumadije leži varoš koja je s jeseni posebno interesantna za posetu. Ako imate sreće da u Topolu odete baš tokom održavanja Oplenačke berbe, doživećete je na potpuno drugačiji način.

Reke ljudi koje se kreću ulicama načičkanim brojnim tezgama, na kojima se osim grožđa i domaćih vina i rakija mogu videti i mnoge potrebne i ne tako potrebne sitnice, čine da posetioci ove manifestacije zaista budu očarani. Naravno, neophodno je da se naoružate strpljenjem jer je Berba često praćena velikim gužvama.

Tim pre što se tokom ove tradicionalne manifestacije, koja je ove godine održana 60. put, organizuju i muzičke svečanosti, različita takmičenja i nastupi folklornih i pevačkih trupa, što celokupnu atmosferu čini još interesantnijom.

Oplenačka berba, Topola, Oplenac, Šumadija Foto: Ona.rs

Podrazumeva se da odlazak na Oplenačku berbu ne može biti potpun ako ne prošetate do Oplenca i, naravno, ako ne dozvolite sebi da uživate u nekom od gastronomskih specijaliteta, poput svadbarskog kupusa, sarmi ili pečenja, kao i pljeskavica i drugih gurmanluka sa roštilja.

Kraljeva crkva

Nekada poznata kao Kraljeva crkva, na uzvišenju Oplenac danas se nalazi mauzolej porodice Karađorđević. Monumentalna građevina, koja dominira tim delom naše zemlje, crkva svetog Đorđa na Oplencu zadužbina je srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Izuzev grobnica članova pomenute porodice, u njoj se nalazi i velika površina mozaika, dok se u okviru muzejskog kompleksa mogu videti i kuća kralja Petra i Vinogradareva kuća.

Posebno je atraktivno prošetati šumskom stazom iz Topole prema Oplencu, a zatim uživati u pogledu na vinograde, koji su zasađeni još u vreme kraljevog života. Upravo sa tog mesta pruža se nestvarno lep pogled prema okolini.

Oplenačka berba, Topola, Oplenac, Šumadija Foto: Ona.rs

Oplenačka berba grožđa

Budući da je stanovništvo Topole i ovog kraja naše zemlje najpre usmereno na poljoprivredu, i to primarno na voćarstvo, to ne čudi što je upravo Topola domaćin ovako značajne manifestacije.

Nekada su stanovnici ovog kraja tu manifestaciju jednostavno nazivali vašar u Topoli, što je lepo predstavio i čuveni srpski pesnik Dobrica Erić u pesmi istoimenog naslova. Svake godine tokom oktobra, počev od 1962. godine održava se ova manifestacija koja je jedna od najznačajnijih takve vrste u čitavoj Šumadiji.

Osim berbe, koja je okarakterisana kao privredno-turistička manifestacija u čast vinogradarske tradicije ovog kraja i sa željom za očuvanjem tradicije, organizuje se i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva.

Mnogobrojni posetioci tako imaju priliku ne samo da uživaju i izložbama voća i proizvoda od voća, već i u koncertima kulturno-umetničkih društava i izvornih pevačkih grupa, ali i u koncertima poznatih muzičkih izvođača, te generalno da osete duh tradicije na svakom koraku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 136. Smederevska jesen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja