• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 planina u Srbiji za zimski odmor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj skijanja ili ne, u Srbiji postoji sasvim dovoljno planina i zimskih centara koji mogu da odgovore na zahteve turista različitih ukusa i platežne moći

  • 2
Brvnare, zimovanje Foto: Pixabay/monicore

Za nekoga je možda još rano da razmišlja o zimovanju, dok ima i onih koji su već uveliko isplanirali gde će da provedu odmor u tom periodu godine.

Osim vrlo atraktivnih zimskih destinacija u zemljama okruženja, nema spora da se i u našoj zemlji mogu naći odlične lokacije za uživanje i u toku zime.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj skijanja ili ne, u Srbiji postoji sasvim dovoljno planina i zimskih centara, koji mogu da odgovore na zahteve turista različitih ukusa i platežne moći.

Ipak, treba umati na umu da su gotovo sve srpske planine izuzetno atraktivne i u drugim periodima godine, mada je zima posebno interesantna na tim lokacijama.

sneg srbija Foto: Rina

1. Tara

Slobodno se može reći da je u pitanju planina koja je u senci turistički mnogo atraktivnije planine koja se nalazi u blizini. I za razliku od Zlatibora, Tara je još uvek uspela, koliko-toliko da očuva svoju autentičnost, pa ne čudi što zimovanje na Tari najpre biraju ljubitelji prirode.

Poznata po predelima gotovo netaknute prirode, koji su deo istoimenog nacionalnog parka, Tara se može pohvaliti i brojnim vidikovcima.

Planina Rudnik Foto: RINA

2. Rudnik

Za stanovnike glavnog grada naše zemlje, Rudnik je možda i najbolja opcija, budući da je ova planina od Beograda udaljena stotinak kilometara.

Zbog klimatskih karakteristika koje preovlađuju na tom području, Rudnik važi i za vazdušnu banju.

3. Goč

Čak i oni turisti koji ne žele samo da uživaju u čistom planinskom vazduhu i šetnji mogu da uživaju na Goču, budući da postoji i ski-staza.

Uz to, u blizini ove planine nalazi se i jedno od najstarijih lečilišta u tom delu naše zemlje, pa je poseta Vrnjačkoj banji nezaobilazna za sve oni koji se odluče za zimovanje na Goču.

4. Zlatar

Još jedna srpska planina koja osim Tare uspeva u velikoj meri da odoli pošasti savremenog doba u vidu masovnog i prekomernog turizma, Zlatar je planina oivičena brojnim vodotokovima, poznata po bogatom biljnom i životinjskom svetu.

Izuzev kanjona reke Uvac, na području ove planine nalaze se i tri jezera veštačkog porekla, kao i nekoliko srpskih srednjovekovnih manastira.

5. Stara planina

Jedno od najmlađih skijališta u našoj zemlji nalazi se na Staroj planini i postaje sve atraktivnije kako godine odmiču.

Na ovoj planini svakako mogu da uživaju i oni koji nisu ljubitelji skijanja, jer je područje ove planine okarakterisano kao park prirode i poznato je po izuzetno velikom broju biljnih i životinjskih vrsta koje u njemu rastu i žive.

Koju planinu u Srbiji vi birate za zimski odmor?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Novak

    11. oktobar 2023. | 18:48

    A Zlatibor? Da li vi njega volite ili ne Zlatibor je Zlatibor.

    Podelite komentar