• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Turističke takse na nekim destinacijama se već naplaćuju, a planirane su i promene

Vreme čitanja: oko 3 min.

I mada su i ranije postojale turističke takse na mnogim destinacijama, turisti to mahom nisu primećivali, prosto zato što su bile uračunate ili u cenu smeštaja ili ponekad i u cenu avionske karte

  • 0
Evropski gradovi, Evropa, putovanja Foto: Shutterstock

Dobra vest je da se turizam vraća na velika vrata i na mnogim destinacijama dostiže isti ili viši nivo, u odnosu na onaj pre početka pandemije. Loša vest je da se na mnogim destinacijama javlja problem prekomernog turizma.

Neke popularnije destinacije rešenje vide u naplati turističkih taksi, odnosno njihovom povećanju, dok se neke bore ograničenjem broja posetilaca.

I mada su i ranije postojale turističke takse na mnogim destinacijama, turisti to mahom nisu primećivali, prosto zato što su bile uračunate ili u cenu smeštaja ili ponekad i u cenu avionske karte.

Povećanje turističke takse u Barseloni

U naredne dve godine u ovom španskom gradu turistička taksa će biti uvećana, navodi „Euronews.com“, pozivajući se na saopštenje gradskih vlasti.

Barselona, Šapanija, Park Gueljo,panorama grada Foto: Shutterstock/Luciano Mortula - LGM

Prema najavama, 1. aprila ove godine je komunalna taksa povećana na 2,75 evra, s tim što se u Barseloni počev od 2012. godine turisti obavezuju da plate kako regionalnu turističku taksu, tako i dodatnu za ceo grad.

Ova taksa bi trebalo da isnosi 3,25 evra počev od 1. aprila 2024. godine, a odnosi se na sve turiste koji borave u „zvaničnom turističkom smeštaju“.

Novac od taksi će biti korišćen za gradsku infrastrukturu.

I Valensija uvodi turističku taksu

Za sve turiste, bez obzira na to u kom tipu smeštaja da borave, Valensija najavljuje uvođenje turističke takse, koja bi trebalo da stupi na snagu krajem ove ili početkom naredne godine.

Valensija, Španija Foto: Pixabay/andreacastell

Planirano je da ona iznosi između 50 centi i dva evra za noć, što varira od tipa smeštaja, a važi za boravak do sedam noći.

Predviđeno je da prihod od taksi bude usmeren na unapređenje održivosti turističkog sektora u čitavom regionu, ali i da bi se lokalnom stanovništvu obezbedio pristupačniji smeštaj u turističkim centrima.

Turistička taksa i na Tajlandu

Iako je prema prvobitnim najavama trebalo prošle godine da stupi na snagu, budući da nije bilo baš najjasnije kako će se primenjivati u praksi, turistička taksa na Tajlandu bi trebalo da počne da se primenjuje do kraja ove godine.

Zaliv Maja, Tajland Foto: Pixabay/engin_akyurt

Kako je prošle godine izjavio za „Rojters“ guverner Turističke uprave Tajlanda, prihod od turističkih taksi u iznosu od oko osam evra bi trebalo da bude iskorišćen kako za „zbrinjavanje turista“, budući da u nekim slučajevima zdravstveno osiguranje nije bilo dovoljno, tako i za finansiranje turističkih atrakcija, kao što je čuvena Velika palata u gradu Bankoku.

Venecija i EU

Čini se da je najviše odlaganja bilo sa primenom turističke takse u Veneciji, a prema najnovijim najavama, primena bi trebalo da počne s proleća ili početkom leta naredne godine.

Što se tiče naplate turističke takse za ulazak u EU, najavljeno je da će početi 2024. godine i da će iznositi sedam evra. Iako je trebalo da naplata počne novembra ove godine, došlo je do kašnjenja.

Kruzeri, Venecija, Italija Foto: Pixabay/sarahloetscher

Zemlje u kojima se već plaća turistička taksa

Poznato je da se turistička taksa u određenim zemljama, poput Grčke, Bugarske i Austrije, već naplaćuje. Takođe, taksu plaćaju i posetioci Belgije, Hrvatske i mnogih karipskih ostrva.

Zanimljivo je pomenuti da, iako su turističke takse u mnogim zemljama niže od 20-ak evra, u Kraljevstvu Butan iznose oko 228 evra po osobi na dnevnom nivou i to u toku visoke sezone, dok je u drugim periodima za nijansu niža.

manastir Takšang u Butanu Foto: Pixabay

Češka takođe naplaćuje taksu, ali samo za posetioce Praga, dok se takse u Francuskoj kreću između 0,2 do četiri evra po osobi za jednu noć, što u suštini varira u odnosu na samu lokaciju. U Nemačkoj postoje takozvani porezi na kulturu i na krevet i to u određenim gradovima, poput Berlina, Hamburga i Frankfurta, recimo, a podrazumevaju oko pet posto od ukupnog računa u hotelskom smeštaju.

Poput Češke, i Mađarska naplaćuje taksu samo posetiocima glavnog grada, dok se u Indoneziji takse naplaćuju samo na ostrvu Bali. Interesantan je podatak da Zemlja izlazećeg sunca ima takozvanu odlaznu taksu, pa se turistima prilikom napuštanja Japana naplaćuje iznos od hiljadu jena, odnosno oko osam evra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tri egzotične destinacije koje su idealne za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja