• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada centar kulture i umetnosti, Firenca i danas ima toliko toga da ponudi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Firenca se i danas može pohvaliti neverovatnom kolekcijom radova poznatih renesansnih umetnika

  • 0
gradovi sveta Foto: Pixabay/Firenca

Grad izuzetno bogate i plodonosne istorije i kulture, Firenca je i danas jedna od najpoznatijih atrakcija u tom delu Italije.

U davna vremena, kada su Etrurci osnovali naseobinu, takođe je igrala značajnu ulogu, da bi je nastavila i u periodu rimske vladavine tim prostorom. Budući da se nalazila na putu, koji je spajao Drevni Rim i severni deo carstva, sasvim je jasno da je nekadašnja Folorentia igrala značajnu ulogu i u tom istorijskom periodu.

Iako je bio prisutan rivalitet sa gradom Sijena, čini se da je Firenca tokom duge istorije uvek uspevala da na neki način preuzme primat. Tome su u velikoj meri doprineli i članovi porodice Mediči, koja je u ono vreme bila najbogatija u gradu.

Budući da su mahom bili usmereni na sticanje bogatstva kroz umetnost, to je i sasvim jasno zbog čega se smatraju izuzetno zaslužnim za bogato kulturno nasleđe grada.

Grad Firenca Foto: Marko Jovanović

Centar umetnosti i kulture

I upravo zahvaljujući članovima porodice Mediči, Firenca je postala posebno poznata u doba renesanse. Tim pre što su umetnici toga doba, poput Mikelanđela, Leonarda i Donatela bili pod direktnim patronatom upravo Kuće Mediči, navodi „Introducingflorence“.

Sve su to razlozi zbog kojih se Firenca i danas može pohvaliti neverovatnom kolekcijom radova poznatih renesansnih umetnika.

Bogato nasleđe Firence

Nije tako jednostavno u gradu, koji je poznat po dugoj i izuzetno bogatoj i istoriji i kulturi, izdvojiti atrakcije koje ne bi trebalo propustiti prilikom posete Firenci.

Most Ponte Vekio, Ponte Vecchio Foto: Marko Jovanović

Svakako da su Galerija Ufići, koja spada u red najpoznatijih galerija na svetskom nivou i gradska katedrala u samom vrhu liste. Ipak, ništa manje nije značajan ni Ponte Vekio, po kome je Firenca prepoznatljiva, kao i trg Duomo. A ako se već prošetate čuvenim mostom, koji je jedan od simbola Firence, ne propustite da ispoštujete običaj i da na ogradu zakačite katanac, kako biste ovekovečili svoju ljubav.

Grad Firenca Foto: Marko Jovanović

Ne treba zaboraviti ni Palaco Vekio i Galeriju Akademie, u kojoj posetioci mogu videti čuvenog Davida, statuu koja važi za remek-delo ne samo Mikelanđelovih ruku, nego i čitave renesanse.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja