• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa razlogom je ovu planinu poznati srpski naučnik uporedio sa Alpima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev toka reke Nišave, okružena je Lužničkom i Koritničkom rekom, čiji tokovi tvore brojne kotline. I upravo zbog brojnih kotlina i samog terena, vrlo lako je uočljiva iz različitih pravaca

  • 1
Suva planina Suva planina / Foto: Privatna arhiva

Omeđena tokovima tri reke, Suva planina je pravi, još uvek nedovoljno otkriveni biser jugoistočnog dela Srbije.

Izuzev toka reke Nišave, okružena je Lužničkom i Koritničkom rekom, čiji tokovi tvore brojne kotline. I upravo zbog brojnih kotlina i samog terena, vrlo lako je uočljiva iz različitih pravaca.

Zato i ne čudi što ju je čuveni srpski naučnik, Jovan Cvijić nazvao „Alpima na jugu Srbije“, navodi TO Bela Palanka.

Čak 128 endemskih biljnih vrsta obitavaju na području Suve planine, a registrovano je i 139 vrsta ptica, 58 vrsta lišajeva i mnoge druge biljne i životinjske vrste. Upravo iz tog razloga je područje ove srpske planine okarakterisano kao rezervat prirode i geonasleđa Republike Srbije, teuživa adekvatnu zaštitu.

Suva planina foto: Pixabay

Posebno je interesantan kraški reljef na ovoj planini, ali i izuzetno bogatstvo fosilne flore, te obilje šume. I da sve bude još interesantnije, na području Suve planine mogu se pronaći biljne vrste koje obitavaju i na području Sibira, ali i na Alpima i u okolini Sredozemnog mora.

Natalijina ramonda

Poznato je takođe da na Suvoj planini uspeva i endemska biljna vrsta latinskog naziva Ramonda serbica, kao i ona čiji je latinski naziv Ramonda nathaliae.

Natalijina Ramonda, Ramonda nathalie Foto: Wikimedia/Francine Riez

Cvet feniks, kako se neretko ova biljna vrsta naziva, uzet je kao simbol Dana primirja u prvom svetskom ratu, koji naša zemlja uskoro obeleževa.

Povoljan položaj

Iako se, slobodno može reći, da Suva planina zauzima odličan položaj, budući da se nalazi u blizini značajnih saobraćajnica, čini se da turistički potencijali nisu dovoljno iskorišćeni. Mada se se sve veći broj turista i iz naše zemlje i iz zemalja okruženja, odlučuje na posetu upravo ovoj srpskoj planini.

Tim pre što je Suva planina poznata po predelima gotovo netaknute prirode i divljim konjima, koji predstavljaju posebnu atrakciju na ovoj planini.

Neretko se ljubitelji planinarenja i adrenalina odlučuju i na uspon na Trem, najviši vrh Suve planine, koji se nalazi na 1.810 metara nadmorske visine. Ništa manje zanimljiv nije ni uspon na Sokolov kamen, planinski vrh koji je smešten na nadmroskoj visini od 1.523 metra.

U toku toplijeg perioda godine turisti na ovoj planini mogu da uživaju i ako posete Divljansko jezero, koje se nalazi u delu prema Beloj Palanci. Treba napomenuti i to da se na ovoj planini nalazi i svetinja, koja je najverovatnije podignuta još tokom četvrtog veka i koja je posvećena svetom Dimitriju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miško

    14. oktobar 2023. | 18:54

    Prosto ne mogu da verujem da Cvijić nikad nije video Alpe...

    Podelite komentar