• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prestoni grad srpskog kralja ujedno je i mesto u kome je Marko Mrnjavčević rođen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takođe, postoje podaci da je i srpski car Dušan Silni posebno bio naklonjen ovom gradu, u kome je postojao i njegov dvorac

  • 0
Prilep, Severna Makedonija Foto: Pixabay/lovelt

Grad smešten pod Markovim dvorima, Prilep je u ono vreme bio u sastavu Srpskog carstva. Danas je ovaj grad na teritoriji Republike Severne Makedonije i od glavnog grada zemlje, Skoplja, deli ga tek nešto više od 130 kilometara.

Prilepska reka, koja predstavlja svojevrsnu prirodnu granicu na južni i severni Prilep, uliva se u Egejsko more, a Prilep okružuju tri planine. Sa jedne strane Babuna, sa druge Selečka planina, a sa treće Treskavac.

U vreme postojanja drevne Pelagonije, koja je, kako navodi „Vikipedija“, bila smatrana najvećom visoravni na tom području, Prilep je bio pozicioniran na severoistoku te visoravni.

Rodno mesto srpskog junaka

Sin srpskog kralja Vukašina Mrnjavčevića, stradalog tokom Maričke bitke, bio je i Marko, koga srpska narodna tradicija prepoznaje kao Marka Kraljevića.

Prilep, panorama grada Foto: Shutterstock

Ne samo da je Marko Mrnjavčević bio rođen u Prilepu, nego je i u vreme njegove vladavine to bio prestoni grad. Takođe, postoje podaci da je i srpski car Dušan Silni posebno bio naklonjen ovom gradu, u kome je postojao i njegov dvorac.

Markove kule kao simbol grada

Tvrđava koja nadvisuje Prilep, grad smešten na nadmorskoj visini od 650 metara, poznata je i pod nazivima Prilepski grad ili Markov grad.

Zbog izuzetnog značaja, Markove kule su od strane Republike Severne Makedonije lokalitet koji je okarakterisan kao prirodno dobro, ističe „Vikipedija“.

Markove Kule, Markov Grad, Prilep, Severna Makedonija, Srednjovekovna Srbija Ostaci Markovih Kula, tj. Markovog Grada, iznad Prilepa u današnjoj Severnoj Makedoniji. Foto: Shutterstock

Gotovo idealno uklopljen u teren na kome se nalazi, Markov grad i danas dominira Prilepom i okolinom. Izuzev Marka Mrnjavčevića, u gradu je stolovao i Dušan Silni.

Iako je u vreme Markove vladavine igrao značajnu istorijisku ulogu, nakon što Osmanlije osvajaju to područje, Prilepsi grad ostaje zapušten. Iako se i danas ne može pohvaliti naročito visokim stepenom očuvanosti, sasvim je dovoljno pogledati ga da bi se shvatilo koliko je prostran i značajan bio u svoje vreme.

Crkve u Prilepu

Prva gradska pravoslavna crkva podignuta je 1938. godine i posvećena je prazniku Blagoveštenja. Ono po čemu je ova svetinja takođe poznata jesu i rezbarski radovi u njenoj unutrašnjosti.

Crkva posvećena Svetim Ćirilu i Metodiju druga je značajna crkva u grad, a podignuta je u slavu srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića. U kriptama ove svetinje nalaze i posmrtni ostaci stradalih vojnika tokom borbi za oslobođenje grada u periodu između 1912. i 1918. godine.

U gradu postoji i crkva posvećena Preobraženju Gospodnjem.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja