• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je nekadašnja Smrdan banja postala kraljevska?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Legenda koja se pominje u vezi sa otkrićem ovog izvora vraća nas u doba kada su tim putem saobraćali karavani

  • 0
Banja Koviljača Foto: Dragan Bosnić

Izvor sumporovite vode, izuzetno jakog i neprijatnog mirisa, zaslužan je za nastanak poznatog lečilišta u blizini Loznice.

Na mestu na kome je postojala Smrdan bara, odnosno banja, kako su meštani tog kraja nazivali današnju Koviljaču, niklo je lečilište koje su u prošlosti posećivale mnoge krunisane glave. Da sve bude još zanimljivije, ta voda koja je imala karakterističan miris barenih jaja, vremenom je uspela da stvori i blato crne boje, za koje je kasnije utvrđeno da je odlikuje izuzetnom lekovitošću.

Legenda koja se pominje u vezi sa otkrićem ovog izvora vraća nas u doba kada su tim putem saobraćali karavani. Tako se dogodilio da je jedan konj zanemoćao, pa su ga ostavili baš na mestu na kome se nalazila „smdrljiva bara“ i kako navodi „Vikipedija“, u povratku su videli pravo čudo - konj koji nije mogao da stoji na nogama sada je mirno pasao travu, potpuno izlečen.

Počeci nastanka lečilišta

Zanimljiv je podatak naveden na zvaničnom sajtu ovog lečilišta, prema kome iz 1533. godine datiraju dokazi o prvom pominjanju Banje Koviljača. Takođe je poznato i da je 1858. godine podignuta prva građevina koja je bila načinjena od ukupno deset soba i bila namenjena svima koji žele da posete ovo mesto.

!!!!!!!!!! BANJA KOVILJACA Vrnjačka banja Foto: Tanjug/Rade Prelić

Upravo se ta godina uzima za najznačajniju kada je u pitanju istorija Koviljače.

U vreme vladavine srpskog kneza Mihaila Obrenovića, 1867. godine je Banja Koviljača zvanično stavljena pod zaštitu, a njen ozbiljniji razvoj kao lečilišta počinje koju deceniju kasnije.

Poznato je da su još na samom početku 18. veka Tursci koji su živeli na području današnje Mačve i regije Podrinja, a koji su bili bogatiji, i te kako dobro znali za lekovitost ovog mesta. Čak su i podigli prvo kupatilo, 1720. godine, koje je posebno bilo namenjeno lečenju pripadnica nežnijeg pola.

Banja Koviljača Foto: Shutterstock

Kasnije, neposredno pred početak Velikog rata, započeta je gradnja prvog blatnog kupatila. Ipak, gradnja je završena tek avgusta meseca 1935. godine, da bi samo godinu dana kasnije počeo sa radom i stacionar namenjen oporavku mališana, koji je funkcionisao u zdanju na Bilića brdu.

Kraljevska banja

Ne samo da su u lekovitim vodama Koviljače imali priliku da uživaju mnoge znamenite ličnosti toga doba, poput recimo Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića, već je banju podno planine Gučevo često posećivao i kralj Pera, kako je narod od milošte nazivao srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Banja Koviljača Foto: TOS

I baš on je zaslužan za prvo savremeno kupatilo koje je podignuto u ovoj banji.

Uz njega, u lekovitost banje se uverio i sprski vožd Karađorđe petrović, a posećivao ju je i srpski kralj Aleksandar Karađorđević.

Kursalon, koji je jedna od atrakcija ovog lečilišta, posebno je bio popularan pred početak Drugog svetskog rata, kako zbog svoje uređenosti, tako i zbog činjenice da je prva kockarnica u tom delu Evrope bila otvorena upravo u Kursalonu Banje Koviljače.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Babušnici se održala 10. "Vurdijada": Saznajte šta je čuvena vurda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja