• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad na reci Trebišnjici poznat je po platanima i još mnogo čemu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da se nekadašnja Tribunija nalazila na putu kojim su prolazili karavani iz Dubrovnika i Kotora, pa dalje prema Crnoj Gori, Bosni i Srbiji, njegov značaj tokom istorije bio je veliki

  • 2
Trebinje Foto: Shutterstock

Grad u kome je rođen čuveni srpski pesnik leži na reci Trebišnjici. Osim po Jovanu Dučiću, Trebinje je grad koji je poznat i po stoletnim platanima, ali i po Hercegovačkoj Gračanici.

Ipak, to su tek neke od znamenitosti grada, koji se u istorijskim spisima pominje prvi put još tokom 10. veka. Budući da se nekadašnja Tribunija nalazila na putu kojim su prolazili karavani iz Dubrovnika i Kotora, pa dalje prema Crnoj Gori, Bosni i Srbiji, njegov značaj tokom istorije bio je veliki.

Danas se Trebinje nalazi na teritoriji Republike Srpske i graniči se kako sa opštinama Bileća i Ravno, tako i sa teritorijama opština Nikšić, Herceg Novi i Dubrovnik.

Značajni spomenici

U samom centru grada se osim spomenika srpskom pesniku Jovanu Dučiću, koji je u velikoj meri i proslavio svoj rodni grad, nalazi i figura Jelene Anžujske, kao i spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Trebinje Foto: Shutterstock

Uz Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma iz Drugog svetskog rata, u samom centru grada mogu se videti i Spomenik oslobodiocima i Spomenik braniocima Trebinja 1991-1996.

Aslanagića ili Perovića most još je jedan od istorijski značajnih spomenika u "gradu sunca i platana", koji je i njegov svojevrstan simbol. Kako navodi „Gotrebinje“, za gradnju ovog mosta zaslužan je Mehmed paša Sokolović. Smatra se da je most spomen na njegovo sina, koji je stradao 1574. godine, tokom borbe sa Mlečanima.

Ipak, most nosi naziv po Arslan agi, koji je došao da živi u Trebinje nakon turskog osvajanja. Vrlo brzo po dolasku, budući da je stekao pravo i da naplaćuje mostarinu baš na ovom mostu, narod ga i prozva Aslanagića most.

Manastir Tvrdoš Trebinje Bosna Foto: Shutterstock

Nažalost, sudbina mosta nije bila naročito svetla, budući da je potopljen prilikom izgradnje hidroenergetskog sistema na reci Trebišnjici. Tada je most demontiran, u skladu sa zahtevom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa je premešten na novu lokaciju. Danas se Arslanagića most nalazi na potezu između naselja Gradine i Police.

Trebinje Foto: Shutterstock

Okolina Trebinja

Izuzev Hercegovačke Gračanice, koja je udaljena nešto manje od tri kilometra od samog centra grada i koja je izgrađena na osnovu testamenta Jovana Dučića, posebno je zanimljiva činjenica da se Popovo Polje, mesto rođenja Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog nalazi u okolini grada. Tačnije, selo Mrkonjići u kome je ovaj čuveni svetitelj rođen.

Trebinje Trebinje / Foto: Pixabay

Isto tako, u blizini Trebinja je i manastir Tvrdoš, u kome se Sveti Vasilije zamonašio, što se posetu Trebinju čini posebno zanimljivom.

A ako se već nađete u ovom gradu, posebno u proleće, ne propustite da uživate u ukusu domaće kafe u nekom od kafića pod trebinjskim platanima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Višegrad - ćuprija na Drini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jaca

    19. oktobar 2023. | 21:11

    Jedan od najlepsih gradova

    Podelite komentar

  • Jasna

    19. oktobar 2023. | 22:18

    Prelepo, bili smo par puta, tu inace i prolazimo kad idemo za C. Goru.

    Podelite komentar