• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Treća najmanja država u Evropi, San Marino je i najstarija suverena zemlja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev izuzetno stabilnom ekonomijom, treća najmanja država na evropskom kontinentu može se pohvaliti i visokim BDP-om, pa ne čudi što se svrstava među najbogatije zemlje na celom svetu

  • 0
San Marino Foto: Pixabay/12019

Sveti Marin, klesar koji je živeo na, danas hrvatskom ostrvu Rabu, koje je tada bilo deo Rimskog carstva, zaslužan je za nastanak jedne evropske države.

Smatra se da je upravo on na planini Titano, čiji vrh je ujedno i najviši na teritoriji današnjeg San Marina, osnovao monašku zajednicu nakon što je uzeo učešće u obnovi zidina grada Riminija, na teritoriji današnje Italije.

Pored tvrdnji da je u pitanju suverena država koja je najstarija i još uvek postoji, San Marino je ne samo jedna od najmanjih država na Starom kontinentu, već je i na celom svetu peta najmanja država. Teritorija države koja, prema „Vikipediji“, zauzima površinu tek nešto veću od 60 kvadratnih kilometara, u potpunosti je okružena teritorijom Republike Italije.

Jedna od najbogatijih država

Izuzev izuzetno stabilnom ekonomijom, treća najmanja država na evropskom kontinentu može se pohvaliti i visokim BDP-om, pa ne čudi što se svrstava među najbogatije zemlje na celom svetu. San Marino nema državni dug, ali ima suficit u budžetu, dok je stopa nezaposlenosti izuzetno niska.

San Marino Foto: Pixabay/sprinterlucio

Istorijski centar je jedna od posebnih atrakcija San Marina, koji se prostire na vijugavim putevima na planini Titano. Osim pozicije, koja je u najmanju ruku neobična, turistima su posebno zanimljive i srednjovekovne zidine koje se tu nalaze.

Na vrhu ove planine postoje i tri kule, koje predstavljaju možda i najznačajnije simbole San Marina, navodi „Visitsanmarino“.

Atrakcije jedne od najmanjih država sveta

Jedan od najznačajnijih sakralnih objekata u San Marinu jeste bazilika koja je posvećena osnivaču grada. Osim bazilike svetog Marina, značajna je i Mala crkva svetog Petra, u kojoj se se nalazile i mošti svetog Marina.

San Marino Foto: Pixabay/schwoaze

Nedaleko od glavne gradske kapije, koja je nekada korišćena kao ulaz u istorijsko jezgro grada, može se videti i crkva posvećena svetom Franji. Ono po čemu je ovaj sakralni objekat poseban jeste galerija slika nastalih tokom 14. veka.

Na Trgu slobode (it. Piazza della Liberta) mogu se videti mnoga značajna gradska zdanja, među kojima se posebno izdvaja Javna palata. Izgrađena pred sam kraj 19. veka, danas je sedište parlamenta San Marina.

Pažnju turista neretko privlači i zgrada pozorišta Titano, koja je izgrađena polovinom 18. veka i poznata je po velelepnim balkonima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja