• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljive legende krije jedan od najpoznatijih simbola grada na Bosforu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istorija Devojačke kula pratila je istoriju samog grada, pa su je koristili svi koji su vladali nekadašnjim Carigradom

  • 0
Devojačka kula, Istanbul Foto: Pixabay/halilizengin

Kao svojevrsni simbol grada na Bosforu, Devojačka kula privlači pažnju posetilaca Instanbula. Što zbog specifične pozicije, budući da se nalazi na omanjem ostrvu na samom ulasku u moreuz, što zbog legendi koje je prate.

Smatra se da je 408. godine pre naše ere general drevne Atine po imenu Alkibijad naložio gradnju tornja na ostrvu, na kome je trebalo da pristaju borodovi koji u Stambol stižu iz pravca Mrtvog mora.

Istorija Devojačke kula pratila je istoriju samog grada, pa su je koristili svi koji su vladali nekadašnjim Carigradom.

Legende o Devojačkoj kuli

Budući da je u pitanju objekat koji je specifičan, a posebno zbog činjenice da se nalazi na malenom ostrvu nadomak Istanbula, to su prisutne i legende koje se za Devojačku kulu vezuju.

Devojačka kula, Istanbul Foto: Pixabay/umutizgi

Ona koja se češće pominje, tiče se jednog vizantijskog cara i njegove ćerke. Kako navodi „Muze.gen“, prema proročanstvu devojka je trebalo da strada od ujeda zmije i to na 18. rođendan. U želji da zaštiti ćerku, car gradi kulu i u njoj skriva kćer. Kako je došlo vreme da proslavi 18. rođendan, car je bio posebno srećan što je uspeo da „prevari“ proročanstvo.

Tog dana je pošao u posetu ćerki i kao dar poneo korpu punu voća, ne znajući da se opaka zmija baš u njoj krije.

Proročanstvo bi ispunjeno i devojka je umrla na očevim rukama.

Druga legenda vezana je za likove iz grčkih mitova, Hero i Leandrosa. Ona je bila jedna od sveštenica boginje ljubavi, Afrrodite, a on je bio iz Abidosa, danas Čanakale. Iako ona kao sveštenica nije tebalo da ima nikakve veze sa muškarcima, ljubav je učinila svoje i ona se Leandrosu predala.

Sastajali su se svake noći baš na ostrvu, na kome i danas stoji Devojačka kula. Ona bi zapalila vatru u tornju, što je bio znak da njen ljubavnik može da prepliva moreuz i dođe kod nje.

Ipak, iako su dugo uspevali da se tajno sastaju, jednu noć je sve pošlo po zlu. Duvao je jak vetar i vatra koju je Hero zapalila nije mogla da gori, pa je njen dragi plivao u pogrešnom pravcu i na kraju se udavio. Nakon što je sutradan videla njegovo telo, legenda veli da se bacila sa vrha Devojačke kule i otišla za svojim ljubavnikom.

Devojačka kula, Istanbul Foto: Pixabay/benkerckx

Muzej Devojačke kule

Mnogi koji posećuju Istanbul danas ne odole da ne posete i maleno ostrvo na kome se nalazi Devojačka kula.

Svakog dana u periodu od 09 do 20 sati po lokalnom vremenu Muzej Devojačke kule je otvoren, a do ostrva se stiže čamcima iz luka Galataport ili Uskudar.

Sa ovog ostrva pruža se fascinantan pogled na Istanbul i Bosfor, a posebno je atraktivno posetiti ga u vreme kada sunce zalazi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda spuštanje do plaže Šejtan Limani

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja