• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogima je prva asocijacija na najveći planinski venac u Evropi ova zemlja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev teritorije Švajcarske, Alpi zauzimaju i područje drugih evropskih zemalja, a njihova površina nešto je manja od 193 hiljade kvadratnih kilometara

  • 0
Swiss Alps, Švajcarski Alpi, topljenje glečera Foto: Shutterstock

Iako se najpre vezuju za zimski turizam, uzevši u obzir da su tu neki od najpoznatijih ski-centara u Evropi, Švajcarski Alpi mogu biti interesantni za posetu u bilo koje doba godine.

Pored toga što su u pitanju planine koje su najmlađe na "Starom kontinentu", Alpi su ujedno i najviši i najveći planinski venac na evropskom tlu, ali i najgušće naseljen, navodi „Alpenwind“.

Izuzev teritorije Švajcarske, Alpi zauzimaju i područje drugih evropskih zemalja, a njihova površina nešto je manja od 193 hiljade kvadratnih kilometara. Od svega toga, Švajcarski Alpi čine tek oko 14 procenata. Međutim, razlog zbog koga je mnogima upravo Švajcarska i prva asocijacija na Alpe jesu neki od najfascinantnijih vrhova koji se na teritoriji te zemlje nalaze.

Centralni ili Švajcarski Alpi

Čak oko 65 procenata ukupne kopnene mase ove evropske zemlje prekriveno je Alpima, pa ne čudi što mnogi upravo te planine vezuju uz Švajcarsku.

Selo Juf, Švajcarski Alpi Foto: Shutterstock

Većina najviših alpskih vrhova se nalazi na području Švajcarske, a Monte Rosa, smešten na nadmorskoj visini od 4.634 metara je najviši među njima. I mada se istočne padine Mon Blana, zvanično najviše alpskog vrha nalaze na teritoriji Švajcarske, sam vrh zauzima delove teritorija Italije i Francuske.

Posebno je interesantan podatak da se više od polovine vrhova Alpa viših od četiri hiljade metara nalaze na švajcarskoj teritoriji. Tačnije 48 njih od ukupno 82.

Atraktivne lokacije

Ukoliko se izuzmu glečeri, po kojima je takođe područje Švajcarskih Alpa poznato, nema sumnje da i turisti i ljubitelji prirode koji posećuju ovo područje i te kako mogu da pronađu dovoljno lokacija za uživanje i zanimljive aktivnosti.

Selo Juf, Švajcarski Alpi Foto: Shutterstock

Tim pre što neke od najpoznatijih planinskih pešačkih staza vode upravo i kroz Švajcarske ili Centralne Alpe, kako se ponekad nazivaju.

Izuzev jezera Lucern, koje privlači pažnju turista, Švajcarski Alpi imaju još mnogo toga da ponude. Zvanično najviša železnika pruga u Evropi, kako navodi „Viator“, jeste železnica Gornergrat u Švajcarskim Alpima.

Kanjon glečera i Tunsko, te jezero Brienz još su neke od atraktivnih lokacija u ovom delu zemlje. Za avanturiste i one koji žele da uživaju pogledu na fascinantnu prirodu, tu je Jungfrau, poznati vidikovac koji je uvršetn na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Jedno od najpoznatijih švajcarskih alspkih sela je Majenfeld, a jezero Staz je posebno interesantno zbog plutajućih ostrva koja se na njemu nalaze.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavrteće vam se i od pogleda na njih: Ove stepenice su visoke skoro 90 metara i vode na krov sveta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja