• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni grad Velikog Vojvodstva jedan je od najmanjih na Starom kontinentu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda to neko ne očekuje kada se uzme u obzir veličina grada i broj njegovih stanovnika, ali u Luksemburgu zaista svaki turista može da pronađe nešto što će ga oduševiti

  • 1
Grad Luksemburg Foto: Pixabay/waldomiguez

Mada je u pitanju jedan od najmanjih glavnih gradova na evropskom tlu, Luksemburg i te kako može da se pohvali atraktivnim lokacijama.

Tim pre što u gradu živi manje od sto hiljada stanovnika koji dolaze iz više od 150 zemalja, što sasvim jasno ukazuje na to da je u pitanju grad u kome se multikulturalnost sreće na svakom koraku.

Oko trećinu ukupne površine glavnog grada Velikog Vojvodstva Luksemburga čine zelene površine, pa ne čudi da ga prati krilatica Zeleno srce Evrope, ističe „Europeanbestdestinations“.

luksemburg Foto: shutterstock

Uz sve to, staro jezgro grada, koje se nalazi oko tvrđave smeštene na rtu Bok, deo je UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine, tako da i ljubitelji istorije koji posećuju ovaj grad imaju sasvim dovoljno načina za uživanje. Takođe, u Luksemburgu postoje i mnoge moderne građevine, pa se može reći da grad predstavlja idealan spoj starog i novog.

Za svakoga ponešto

Možda to neko ne očekuje kada se uzme u obzir veličina grada i broj njegovih stanovnika, ali u Luksemburgu zaista svaki turista može da pronađe nešto što će ga oduševiti.

luksemburg Foto: Unsplash

Već pomenuto staro gradsko jezgro tek je jedna od atrakcija. Ljubitelji umetnosti mogu uživati u poseti nekom od luksemburških muzeja, među kojima se posebno izdvaja Nacionalni istorijsko-umetnički muzej, u kome se mogu videti i dela čuvenih umetnika. Ništa manje nije interesantna ni poseta Muzeju istorije grada Luksemburga, kao i Nacionalnom prirodnjačkom muzeju, u kome su posebno ponosni na edukativne radionice za najmlađe.

I oni turisti koji Luksemburg najpre posećuju zbog šopinga, definitivno mogu da se prepuste čarima kupovine čuvenih robnih marki u jednoj od brendiranih prodavnica u pešačkoj zoni.

luksemburg Foto: Unsplash

Zanimljiv je podatak da se čak 11 restorana u Luksemburgu mogu pohvaliti Mišlenovom zvezdicom, što sasvim jasno ukazuje i na kvalitet ponude.

Prošlost Luksemburga nadohvat ruke

Čak i ako se upustite u istraživanje starog dela grada, koji je na UNESCO-vu listu uvršten još 1994. godine, možda vam to neće biti dovoljno da bolje upoznate istoriju zemlje.

Zato se možete upustiti u istraživanje brojnih utvrđenja i zamkova, u kojima su nekada živeli lordovi i gospodari Luksemburga, a koji se nalaze na području Velikog Vojvodstva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svi bismo u ova sumorna jutra da se budimo ovako i da doručkujemo ispod površine mora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dejan

    27. oktobar 2023. | 02:03

    Potpuno mrtav grad...30 godina živim u ovoj rupi...bežim čim dobijem penziju.

    Podelite komentar