• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznata atrakcija Sicilije, Taormina se nalazi u blizini aktivnog vulkana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ovaj sicilijanski grad turisti najpre posećuju zbog uživanja na nekoj od fenomenalnih plaža, ne treba zaboraviti da je u pitanju lokacija poznata po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu

  • 0
Taormina, Sicilija Foto: Pixabay/olgauzz

Tek nešto manje od sat vremena vožnje automobilom deli Etnu, još uvek aktivni vulkan na tlu Evrope, i grad koji je danas prepoznat kao popularno turističko odredište na ostrvu Sicilija.

Nekada grčka antička kolonija, poznata kao Tauromeniju, grad Taormina je daleke 212. godine pre Hrista zvanično ušao u sastav Rimskog carstva.

Još tokom 19. veka je, kako navodi „Vikipedija“, Taormina počela da se razvija u turističkom smislu, da bi danas bila karakterisana kao jedna od najpopularnijih lokacija na ostrvu. Izuzev po bogatom nasleđu, grad je poznat i po odličnim plažama, budući da leži na obalama Jonskog mora.

Kulturna i istorijska baština Taormine

Iako ovaj sicilijanski grad turisti najpre posećuju zbog uživanja na nekoj od fenomenalnih plaža, ne treba zaboraviti da je u pitanju lokacija poznata po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu.

Taormina, Sicilija Foto: Pixabay/user32212

U prilog tome govore i ostaci antičkog teatra, koje datira iz perioda kada su stari Grci živeli na pdoručju današnjeg grada. A ono što sam lokalitet čini još značajnijim jeste pogled koji se sa njega pruža, uzevši u obzir da posetioci mogu sa bezbedne udaljenosti posmatrati i Etnu.

Mada je zatvorena za saobraćaj, ulica "Corso Umberto" je prava žila-kucavica Taormine. Kako navodi „Visitsicily.info“, ova ulica poznata je po brojnim radnjama različite robe, koje privlače mnogobrojne turiste.

U gradu postoje i sakralni objekti među kojima se posebno izdvaja katedrala posvećena svetom Agustinu, specifična po zvoniku sa zupčanicima. Uz kulu sa satom, koja se nalazi na crkvi posvećenoj svetom Đuzepeu, nalazi se i do danas očuvana kapija bedema nekadašnjeg grada.

Javna bašta

Jedna od lokacija u gradu koja nijednog posetioca ne može da ostavi ravnodušnim jeste i Javna bašta, odnosno "The Villa". Iako je smeštena na periferiji grada, važi za jednu od najlepših lokacija u Taormini.

Taormina, Sicilija Foto: Pixabay/user32212

Krajem 19. veka ovaj velelepni park nastao je zaslugom Škotlanđanke po imenu Florens Trevelijan, a izgrađen je u duhu engleskih vrtova. U pitanju je još jedna lokcija sa koje se pruža fantastičan pogled na vulkan Etnu i istoimenu planinu, ali i na zaliv Naksos.

Pažnju posetilaca Taormine neretkjo privlači i "Isola Bella", omanje ostrvo na kome se krajem 19 veka nalazila kuća pomenute Škotlanđanke. Međutim, iako se slobodno prevodi kao Lepo ostrvo, to zapravo i nije ostrvo, već uzana šljunkovita plaža koja je povezana sa ostrvom. No, bez obzira na to, upravo tu se može videti jedna od najlepših plaža na području Taormine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja