• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon gotovo 5 decenija drevna palata u Rimu je ponovo otvorena za posetioce

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa vrha ovog brda i iz same palate pruža se neverovatan pogled na Rimski forum i grad

  • 0
Domus Tiberiana , Rim, Italija Foto: Shutterstock

Na vrhu uzvišenja Palatin u Rimu nekada je postojala carska palata. Starost palate Domus Tiberiana procenjena je na gotovo dve hiljade godina.

Sa vrha ovog brda i iz same palate pruža se neverovatan pogled na Rimski forum i grad. A od 21. septembra ove godine, turisti i stanovnici glavnog grada Italije mogu ponovo da posete ovu znamenitost i to nakon restauracije, koja je bezmalo trajala pet decenija.

Upravo zahvaljujući procesu restauracije, otkriveni su artefakti koji svedoče o životu na tom području, a u periodu nakon propasti Rimskog carstva.

Možda je njen značaj najbolje opisao direktor Arheološkog parka Koloseum, koji obuhvata i brdo Palatin i ovo zdanje, kada je, kako prenosi „Euronews.com“, u pisanom opisu prilikom otvaranja naveo da je u pitanju „palata moći u pravom smislu te reči“ (engl. the power palace par excellence).

Domus Tiberiana , Rim, Italija Foto: Shutterstock

Rezidencija iz doba Neronove vladavine

Mada je zvaničan naziv ove palate Domus Tiberiana, što ukazuje na vezu sa rimskim imperatorom Tiberijem, zahvaljujući opsežnim istraživanjima je utvrđeno da su temelji rezidencije izgrađeni u doba kada je Rimom vladao car Neron, koji je istorijski upamćen po požaru, zbog koga je 64. godine veći deo Rima bio uništen.

Domus Tiberiana , Rim, Italija Foto: Shutterstock

Vekovima kasnije palata je bila napuštena, da bi u njenoj okolini početkom 16. veka nikla velika bašta i to zaslugom članova porodice Farneze.

Brojni artefakti

Upravo zahvaljujući obnovi i ponovnom otvaranju ove, istorijski značajne lokacije, posetioci sada imaju priliku da izbliza vide ne samo kako je izgledala rezidencija nekadašnjih rimskih careva, već i kako je funkcionisao njihov život u palati.

Domus Tiberiana , Rim, Italija Foto: Shutterstock

Izuzev same palate, u kompleksu na jednom od sedam rimskih brežuljaka, nalazile su se i bogomolje i raskošni vrtovi, ali i konaci koji su bili namenjeni pripadnicima pretorijanske garde, koja je imala zadatak da štiti imperatora.

Takođe, posetiocima se nudi mogućnost i da u okviru izložbene postavke izbliza vide brojne artefakte koji su na lokalitetu otkriveni prilikom restauracije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja