• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi podvodni rudnik na celom svetu nalazio se u ovom selu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Projekat koji je za to vreme delovao vrlo ambiciozno, budući da govorimo o 16. veku, kasnije je doprineo da ovo škotsko selo postane izuzetno zanimljivo turistima

  • 0
Selo Kulros, Škotska Foto: Pixabay/emphyrio

Nekada je “skriveno podvodno čudo”, kako je prvi svetski podvodni rudnik u Kulrosu bio karakterisan, privlačilo pažnju mnogih posetilaca.

Danas je, međutim, sve češće ovo selo u Škotskoj prepoznato kao odlična lokacija za snimanje. Serija “Tuđinka” (engl. Outlender) je jedno od novijih ostvarenja, koje je snimano u ovom selu.

Projekat koji je za to vreme delovao vrlo ambiciozno, budući da govorimo o 16. veku, kasnije je doprineo da ovo škotsko selo postane izuzetno zanimljivo turistima. Ser Džordž Brus je tada izgradio podvodni rudnik, koji je bio prvi takve vrste u celom svetu.

Projekat je uključivao rudarsko okno, koje je potopljeno u more, relativno blizu njegove površine. Nedugo nakon toga je ovaj zanimljiv lokalitet posetio i škotski kralj Džejms VI, bio je u strahu da će ga vodiči tom prilikom udaviti. Iako to nisu učinili, te 1617. godine je Kulros pogodila jaka oluja, koja je uspela da uništi okno ovog, posve neobičnog rudnika.

Sve do 1790. godine je lokacija bila napuštena, da bi tada kamenje sa zidova nekadašnjeg okna bilo skinuta i odneto u glavni grad Škotske, Edinburg, kako bi bilo iskorišćeno za gradnju gradskog pristaništa.

- Kulros je prilično lep. Šaren je, pa ga zato turisti posećuju. Mi smo izašli u Firth of Fort-u, a u našoj pratnji je bio rudarski inženjer. Nekada je to bilo pravo svetsko čudo i ljudi su dolazili iz celog sveta da ga vide. Lokalitet je imao neverovatnu istoriju - izjavio je za “Mirror” Ben Robinson, arheolog, koji je ovo selo posetio zarad snimanja serijala “Sela pored mora” (engl. Villages by the Sea), koji se emituje na BBC Two.

Selo Kulros, Škotska Foto: Pixabay/wanderlust_maggie

Ujedno je Kulros bio i jedno od čak deset sela koje je Ben tom prilikom posetio.

Ostatke izgubljene luke u Karlajlu u Kambriji je, pored ostalih lokaliteta takođe istraživao ovaj arheolog. Nekada je mala luka bila izuzetno uspešna, pa je čak postojala nada da će moći da stane rame uz rame sa Liverpulom ili Mančesterom, ali danas je od nje ostalo samo nekoliko velelepnih zdanja iz toga doba.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja