• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlja „čudovišta“ iz Loh Nesa, Škotska obiluje atraktivnim destinacijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turistička ponuda Škotske nije samo izuzetno bogata, već i zanimljiva, pa ne čudi što zemlja beleži milionske posete turista iz celog sveta

  • 0
Loh Nes, jezero Zamak na obali Loh Nesa u Škotskoj Credit: Harry Melchert / DPA / Profimedia

Pre nešto manje od stotinu godina prvi put je zabeleženo pominjanje „čudovišta“ iz jezera Loh Nes u Škotskoj.

Postojanje tog „čudovišta“ nikada nije dokazano, ali je ovo škotsko jezero postalo i ostalo nadaleko poznato. Kao uostalom i mnoge druge destinacije u ovoj interesantnoj zemlji.

Turistička ponuda Škotske nije samo izuzetno bogata, već i zanimljiva, pa ne čudi što zemlja beleži milionske posete turista iz celog sveta.

Kao glavni grad, Edinburg je jedna od najposećenijih destinacija Škotske, a kako navodi engleska „Vikipedija“, to je, nakon Londona, najposećenija destinacija u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/walkerssk

Najpoznatije atrakcije Edinburga

Na samom vrhu vulkana, koji više nije aktivan nalazi se Edinburški zamak, koji je jedna od najpoznatijih znamenitosti glavnog grada Škotske.

Smatra se da je ovaj simbol Edinburga ujedno i najposećenija turistička atrakcija cele zemlje, ističe „Visitscotland“.

Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/tangentbeta

Uz dela poznatih nacionalnih umetnika, deo zbirke Škotske nacionalne galerije u Edinburgu su i dela čuvenih umetnika, poput Sezana, Rafaela, Van Goga i drugih. U zbirci se nalaze značajna umetnička dela iz perioda počev od renesanse, pa do kraja 19. veka.

Ništa manje nije zanimljiv ni Nacionalni muzej Škotske, u kome su pohranjeni mnogi značajni artefakti. Smatra se da je na tlu Velike Britanije, a nakon londonskog muzeja, ovo najpopularnija institucija tog tipa.

U Edinburgu postoji i Kraljevska botanička bašta. U neposrednoj blizini samog centra grada, na površini većoj od 70 hektara, nalazi se ova znamenitost, koja je osnovana u drugoj polovini 17. veka.

Edinburški zoološki vrt, Škotska nacionalna galerija moderne umetnosti, palata Holirudhaus i Nacionalni ratni muzej još su neke od znamenitosti glavnog grada Škotske.

Šta još videti u Škotskoj?

Površinski najveći grad u Škotskoj, Glazgov je značajna turistička destinacija, poznata po dobro očuvanoj gotičkoj i arhitekturi iz viktorijanskog doba.

U severoistočnom delu zemlje nalazi se takozvani Granitni grad, kako se Aberdin naziva. Upravo iz luke tog grada polaze trajekti prema ostrvima Šetland i Orkni.

Pert, Stirling i Dandi, još su neki od gradova u Škotskoj koji su vredni posete, te se svrstavaju u poznate turističke lokacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Praznici u stilu "Hari Potera": Na meniju puter-pivo, vožnja Hogvorts ekspresom i, naravno, magija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja