• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arkade duže od čak 40 kilometara jedan su od simbola Bolonje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pozicija koju zauzima izuzetno je značajna, uzevši u obzir da se nalazi na raskrsnici puteva

  • 0
Bolonja, Italija Foto: Pixabay/bboyangel

Grad u kome se nalazi najstariji univerzitet na evropskom tlu, ujedno je i glavni grad Emilije Romanje, jedne od italijanskih regija. Bolonja je takođe poznata i po odlično očuvanom starom gradskom jezgru, pa je to jedan od razloga zbog kojih se grad karakteriše kao izuzetno popularna turistička destinacija u Italiji, navodi “Vikipedija”.

Od glavnog grada Francuske Bolonju deli oko četiri stotine kilometara, a pozicija koju zauzima izuzetno je značajna, uzevši u obzir da se nalazi na raskrsnici puteva i iz pravca juga i iz pravca severa, ali i istoka i zapada.

Iako je stari deo grada možda najatraktivniji turistima iz celog sveta koji posećuju Bolonju, nema sumnje da ovaj italijanski grad obiluje atraktivnim lokacijama. Brojni trgovi i tornjevi, ali i fontane i spomenici posebno opčinjavaju turiste.

Bolonja, Italija Foto: Pixabay/ritamichelon

Arkade kao jedan od simbola grada

Uz tornjeve i druge srednjovekovne građevine, arkade koje se protežu dužinom od oko 40 kilometara čine Bolonju posebnom. Podsećanja radi, arkade su, slikovito rečeno, lukovi koji su postavljeni između dva stuba. U ovom slučaju, u pitanju su dugi nizovi takvih lukova koji su, prema “Emiliaromagnaturismo”, najduži na celom svetu.

Bolonja, Italija Foto: Pixabay/tomek999

Upravo su bolonjske arkade uvrštene na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Gradski trg čiji se naziv slobodno prevodi kao Veliki trg (it. Piazza Maggiore) jedan je od najpoznatijih trgova ovog italijanskog grada. Izuzev velelepnih građevina nastalih tokom srednjeg veka, ovde se mogu videti i zdanja u stilu secesije, ali i arheološke iskopine i moderne građevine, što trgu daje posebnu dozu šarma.

Tornjevi Bolonje

Među brojnim tornjevima se izdvajaju dva, i to kula Asineli, koja dostiže visinu od čak 98 metara, i kula Garisenda, čija je visina 48 metara.

Fontana Neptuna od Đambolje smatra se jednim od simbola ovog italijanskog grada, s tim da u Bolonji postoje i vrlo značajni verski objekti, te galerije i muzeji.

Kao najpoznatija gradska svetinja pominje se katedrala posvećena zaštitniku grada, svetom Petroniju. Budući da je izuzetno prostrana, te da može primiti čak oko 30.000 ljudi, to je i visoko rangirana među najvećim crkvama na celom svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja