• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na obalama Mramornog mora leži grad koji sa razlogom nosi i epitet "zeleni"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obilje zelenih površina na području ovog grada zaslužno je i za krilaticu „Zelena Bursa“, koja se često koristi

  • 0
Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Iako je u pitanju jedna od poznatijih letnjih destinacija u Turskoj, grad Bursa je posebno interesantan zimi.

Blizina planine Uludag, čiji se najviši vrh nalazi na nadmorskoj visini od 2.543 metra, čini Bursu posebno atraktivnom u zimskom periodu. Izuzev ski-centra, koji posećuju i Turci iz drugih delova zemlje i turisti iz celog sveta, ovaj grad je poznat i po žičari koja je, kako navodi „Safaraq“, najduža na celom svetu.

Obilje zelenih površina na području ovog grada zaslužno je i za krilaticu „Zelena Bursa“, koja se često koristi.

Skijanje u Bursi

Planina Uludag koja nadvisuje ovaj grad na obalama Mramornog mora, važi za jednu od najpoznatijih zimskih destinacija u zemlji. Pored toga što se turistima nudi mogućnost uživanja u skijanju, na raspolaganju su im i druge zanimljive zimske aktivnosti, kao što je, recimo, vožnja motornih sanki.

Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Udaljena nešto više od 20 kilometara od Burse, ova planina je poznata i po gustim šumama i obilju zelenila, što je čini atraktivnom u svako doba godine.

Već pomenuta žičara je još jedna od atrakcija koja je na raspolaganju posetiocima planine Uludag, što se slobodno prevodi kao Velika planina, navodi „Safaraq“. Dužine je 4.500 metara i raspolaže sa kabinama za do osam osoba. Tokom 30-minutne vožnje ovom žičarom, posetioci imaju priliku da uživaju u nestvarno lepom pogledu na planinu i grad Bursu.

Bursa, Turska Foto: Shutterstock

Vodopadi Burse

Zelenila i prirodnih atrakcija u ovom turskom gradu i njegovoj okolini ne manjka, pa ne čudi što se Bursa može pohvaliti i nekim od najlepših vodopada.

U blizini grada nalazi se jedan od najpoznatijih vodopada, Keste ili Saitabar. Ništa manje nije interesantan ni vodopad Kemal Paša, poznat i kao Veliki vodopad, na kome se voda obrušava sa 30 metara visine. Udaljen je oko 17 kilometara od centra grada, ali je često karakterisan kao jedna od najlepših turističkih atrakcija ovog grada.

Udaljeno oko deset minuta hoda od samog centra grada, jedno drvo je postalo takođe simbol Burse. Nalazi se u selu Inkaia i procenjuje se da je staro čak 610 godina. I baš zbog njegove starosti i razgranatosti, turisti ga često posećuju.

I na kraju, Zelena dolina Burse, koja je udaljena nešto više od 70 kilometara od centra grada, čest je izbor turista željnih avanture i dodira sa prirodom, jer će to u ovoj dolini sigurno imati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda spuštanje do plaže Šejtan Limani

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja