• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na reci Lim, podno drevnog utvrđenja Jagat leži ovaj pitomi grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je prvo pominjanje ovog naselja zabeležno tokom 15. veka, smatra se da je područje današnjeg Priboja bilo naseljeno nekoliko vekova ranije

  • 0
Priboj panorama grada, reka, Poseta Vučić Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Jedan od čak devet gradova, koliko ih je tokom srednjeg veka bilo u dolini reke Lim, Jagat je izgrađen tokom 12. veka.

Samo utvrđenje, odnosno njegovi ostaci nalaze se na planini Bić. Naziv ovog utvrđenja se sa staroslovenskog jezika, prema „Vikipediji“, slobodno prevodi kao "Crni dud".

Smatra se da je upravo ovo srednjovekovno utvrđenje i zaslužno za razvoj grada, koji se danas karakteriše kao najveći grad u dolini reke Lim.

Priboj teritorijalno pripada Zlatiborskom okrugu Republike Srbije, a kako navodi „Vikipedija“, nalazi se u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i Crnom Gorom. Iako je prvo pominjanje ovog naselja zabležno tokom 15. veka, smatra se da je područje današnjeg Priboja bilo naseljeno nekoliko vekova ranije.

Ubrzani razvoj

Uprkos tome što su mnogi osvajali grad na reci Lim, ali ga i rušili, Priboj se razvijao u tolikoj meri da je po završetku Drugog svetskog rata bio smatran izuzetno značajnim industrijskim centrom.

Foto: RINA

Izuzev razvoja industrije, radilo se u to doba i na razvoju samog grada, pa su, pored ostalih, podizane i zdravstvene ustanove i škole, a kako navodi „Srbijakojuvolimo“, izgrađena je i potrebna infrastruktura.

Da sve bude još zanimljivije, pozorišna tradicija u Priboju duža je od stotinu godina, budući da je, sada već davne 1900. godine u ovom gradu, smeštenom na obalama reke Lim, izvedena i prva pozorišna predstava.

Manastir Banja

U Studeničkom tipiku, koji je nastao u prvim decenijama 13. veka, pominju se dve značajne svetinje. Jedna posvećena Svetom Nikoli, druga Svetom Đorđu, a obe su se nalazile na području župe koja je nosila naziv Dabar. Istoj župi pripadao je i čitav kraj oko grada Priboja, navedeno je na informativnom sajtu Pribojske banje.

Razlog zbog koga se veruje da su ljudi još pre vladavine Nemanjića naseljavali područje ovog grada vezuje se upravo za manastir posvećen Svetom Nikoli. Naime, ta svetinja je podignuta na temeljima ranije, za koju je utvrđeno da je bila posvećena Svetom Iliji.

Danas se ovaj manastir nalazi na području Pribojske banje, u neposrednoj blizini izvora lekovite termo-mineralne vode, te se neretko pominje i kao manastir Banja.

Posebno je zanimljivo predanje koje se vezuje za manastir i ikonu na kojoj je prikazana Bogorodica koja drži Hrista u naručju.

Budući da se ta ikona danas nalazi u crkvi posvećenoj Uspenju Presvete Bogorodice u mestu Čajniče, to je ona poznata i pod nazivom Čajnička krasnica. Za nju se vezuju mnoga čuda, kojima su svedočili i mnogi srpski vladari, poput Stefana Dečanskog i Stefana Uroša.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja